Inspiring Wo-Men Business Club Home page
Press

Charity projects - Inca o donatie marca Daniela Clara Moraru - Tecuceanul

 

 

6 August 2015

 
http://tecuceanul.ro/inca-o-donatie-marca-daniela-lacramioara-clara-moraru/

Download file :


Înca o donatie marca Daniela Moraru _ Tecuceanul.pdf tecuceanul.ro/inca-o-donatie-marca-daniela-lacramioara-clara-moraru/

Clara Moraru, femeia care inspiră Europa / Digi TV

La Colegiul Naţional „Spiru Haret" din Tecuci se acordă bursa „Clara Moraru" pentru elevii olimpici. Sunt şi două laboratoare de informatică, tot cu acelaşi nume. Cine este Clara Moraru? Este o fostă elevă a colegiului care acum e o femeie de afaceri de succes în Luxemburg.

Organizează anual Serata Ambasadorilor la care participă premierul, miniştri şi ambasadorii din Luxemburg. Tot ea a dat naştere tradiţiei prin care ministrul muncii luxemburghez premiază firma cu cel mai bun echilibru, la toate nivelele ierarhice, între bărbaţi şi femei.

La 36 de ani, Clara Moraru a fost desemnată, în 2013, "Femeia care inspiră Europa" de către Institutul European pentru Egalitatea de Gen al Comisiei Europene, pentru promovarea antreprenoriatului feminin în Luxemburg.

Anul acesta, Clara Moraru a absolvit celebra şcoală de afaceri INSEAD din Franţa, cursul cel mai în vogă în domeniul conducerii întreprinderilor, pentru a deveni şi mai eficientă în cadrul consiliilor de administraţie din care face parte.

Clara nu a uitat, însă, de unde a plecat. De aceea îi ajută constat şi cu ce poate pe cei care au învăţat-o carte: oamenii, profesorii şi elevii din Tecuci.

La inundaţiile care au lovit Tecuciul în 2007, Clara Moraru a venit cu un tir încărcat cu ajutoare. Atunci a vizitat fosta ei şcoală şi s-a hotărât ca din 2009 să le ofere olimpicilor burse în valoare de 100 de euro. Premianţilor din acel an le-a oferit şi o excursie în Luxemburg. Tot în acea perioadă a dotat cu 150 de calculatoare două laboratoare de informatică. Clara Moraru a organizat şi o gală de binefacere în Luxemburg, în urma căreia a trimis, în Tecuci, un tir cu ajutoare. Sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le-a făcut pentru comunitatea din Tecuci.  

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Generatia+X/GENERATIA+X+Clara+Moraru+femeia+care+inspira+Europa

 

 

www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Generatia+X/GENERATIA+X+Clara+Moraru+femeia+care+inspira+Europa 

Don't get scared of getting close to Romanians - PaperJam, June 2004

Don't get scared of getting close to Romanians!

....

Clara Moraru, Managing Director of Outsourcing Partners Lts (and Romania's unofficial ambassador to FirstTuesday networking), provided useful insights about the etiquette to observe when doing business in her country: "Romanians are very traditional: pride, honour and "saving face" are important, as are respectful behaviour, formal dress and punctuality". 

Download file :


PaperJam_June2004_Clara_Moraru-at-FirstTuesday.PDF

Le Wort: Remise des trophées "Inspiring Woman of the Year": Ces femmes qui font la différence

Remise des trophées "Inspiring Woman of the Year": Ces femmes qui font la différence

(ndp).- Valoriser la présence des femmes dans les fonctions managériales et améliorer leur visibilité au sein des entreprises est une des préoccupations de l'“Inspiring Wo-Men Business Club“, qui célèbre cette année son 7ème anniversaire. Avec quatre jours d'avance, le club a mis à l'honneur la Journée internationale de la femme avec une série de conférences sur les tendances de l'année 2015 et la remise des trophées „Inspiring Woman of The Year“.

Après François Thoma (BCEE) en 2012, Murielle Antoine (Bank of New York Mellon) en 2013 et Véronique de la Bachelerie (Société Générale Bank & Trust) en 2014, c'est Ming Gao qui a eu les faveurs du jury cette année. Directrice générale d'ICBC Luxembourg depuis 2007 et présidente d'ICBC Europe depuis 2011, elle a mené avec succès l'expansion européenne du groupe sur plusieurs marchés européens, notamment en France, aux Pays-Bas, en Belgique, en Italie, en Espagne, en Pologne et au Portugal. La Banque populaire de Chine a, par ailleurs, confié à ICBC Luxembourg Branch le rôle de chambre de compensation pour les transactions en RMB au Luxembourg.

Lauréate dans la catégorie „finance“, Ming Gao a surtout convaincu le jury pour ses qualités managériales. „Ses compétences professionnelles, sa vaste expérience et son attitude rigoureuse en font un modèle pour ses employés", a souligné le jury. Par ailleurs, en tant que directrice d'une banque chinoise basée au Luxembourg, "elle attache une grande importance au management multiculturel et à la diversité en entreprise“.

Dans la catégorie „Corporate business“, c'est Edith Magyarics, CEO de Victor Buck Services qui a séduit le jury. Et dans la catégorie „entrepreneuriat“, le choix s'est porté sur Sylvie Regnier, gérante de la société de nettoyage „Tesal“.

La diversité dans les conseils d'administration

La cérémonie de remise des trophées était précédée par une série de conférences. Viviane Neiter, administratrice de sociétés cotées et professeur de gouvernance a présenté les grandes tendances au sein des conseils d'administration des entreprises. Parmi celles-ci, la diversité est sans aucun doute un phénomène qui se généralise „puisqu'il y a aujourd'hui de plus en plus de femmes dans les conseils d'administration“. La Norvège a montré l'exemple en exigeant 40% de femmes dans les conseils d'administration. En France, la loi Copé-Zimmermann votée en 2011 prévoit aussi pour 2017 un minimum de 40% de femmes au sein des conseils des entreprises publiques.

„Sans vouloir être trop féministe, il faut reconnaître que la présence des femmes dans les conseils d'administration apporte un plus. C'est une complémentarité nécessaire. On le voit plus particulièrement quand les entreprises procèdent à des acquisitions. Une femme aura plus le réflexe 'ressources humaines' qu'un homme. Je trouve cette complémentarité vraiment très riche“, a souligné Viviane Neiter. Selon elle, les progrès sont un peu plus difficiles dans les pays où la présence de femmes n'est pas imposée par la loi.

http://www.wort.lu/fr/economie/remise-des-trophees-inspiring-woman-of-the-year-ces-femmes-qui-font-la-difference-54f8317c0c88b46a8ce54c3a
www.wort.lu/fr/economie/remise-des-trophees-inspiring-woman-of-the-year-ces-femmes-qui-font-la-difference-54f8317c0c88b46a8ce54c3a

SECRETELE unei femei puternice/ Cine stă în spatele gălăţencei care a inspirat Europa

SECRETELE unei femei puternice/ Cine stă în spatele gălăţencei care a inspirat Europa

Autor:   Anca Melinte

Publicat Vineri, 06 Martie 2015 07:00

Să ai propria afacere, care, de mai bine de un deceniu, să se impună în lumea afacerilor de succes, în Luxemburg, ba mai mult, să creezi propriul club privat de afaceri şi să lucrezi, în acelaşi timp, ca expertă naţională pentru Marele Ducat de Luxemburg, în cadrul unor studii efectuate pentru Comisia Europeană pe diferite tematici… şi toate acestea la doar 37 de ani? Şi în paralel cu activităţile operaţionale din propria firmă, să fii director independent şi membru non-executiv în diferite consilii de administraţie. Toate acestea înseamnă un singur lucru: să fii o femeie puternică.

Aşa este Clara Moraru sau Daniela Lăcrămioara Moraru, aşa cum o ştiu tecucenii şi foştii colegi şi profesori, dar şi elevii bursieri de la Colegiul „Spiru Haret” din Tecuci. Nu e de mirare de ce Clara Moraru este prima româncă aleasă în 2013 “Woman Inspiring Europe” ("Femeie care inspiră Europa") de către Institutul European pentru Egalitatea de Gen al Comisiei Europene. Este vorba de un trofeu creat de Comisia Europeană, prin Institutul European pentru Egalitatea de Gen, prin care sunt onorate 12 femei din Europa care contribuie la promovarea egalităţii între bărbaţi şi femei. Şi pentru că se apropie 8 Martie, am încercat să aflăm secretele unei femei puternice.

Mentorul

Discuţia cu Clara Moraru a pornit de la ideea că, în spatele unui bărbat de succes stă o femeie puternică. "Se spune, într-adevăr, că în general succesul unui bărbat se datorează în mare măsura unei femei puternice care îl susţine necondiţionat în ceea ce face. Desigur, acest lucru este valabil şi pentru o femeie de succes, şi am întâlnit multe femei cărora le-am atribuit premiul "Femeia anului" care au reuşit să avanseze în carieră tocmai datorită unor parteneri de viaţa care le-au susţinut enorm în treburile casnice. În cazul meu, însă, trebuie să vă dezamăgesc, spunându-vă că nu există în Luxemburg niciun bărbat care să mă susţină, nici măcar din umbră", ne-a mărturisit Clara Moraru.

Şi totuşi, există un bărbat care i-a devenit model de reuşită profesională, pe care gălăţeanca şi l-ar dori mândru de succesele ei. "Am avut un mentor excepţional în România, care este bărbat. Este vorba de prof. univ. dr. Constantin Oprean, rectorul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, care a fost profesorul meu şi modelul meu de reuşită profesională. Mi-am dorit mereu să devin ca dânsul şi am fost impresionată de modul în care reuşea să conducă universitatea, să fie la înălţime în cadrul Consiliilor de administraţie din care făcea parte, să se implice în cadrul activităţilor studenţeşti şi în acelaşi timp să fie disponibil pentru toată lumea, cu zâmbetul pe buze. M-a remarcat la un concurs naţional de traducere, m-a încurajat şi ghidat în timpul studiilor universitare, în special în cadrul masterului în Managementul calităţi şi a tezei pe care am făcut-o sub îndrumarea dânsului, şi datorită încrederii pe care a avut-o în mine am avut ocazia să învăţ foarte mult şi în acelaşi timp să reprezint Sibiul şi universitatea la diferite activităţi naţionale şi internaţionale. Nu voi uita niciodată susţinerea pe care mi-a acordat-o, fără a-mi cere niciodată nimic în schimb. Sper că acum este mandru de mine, pentru tot ceea ce am reuşit să realizez”, ne-a spus Clara Moraru.

"Sugar daddy"

Pentru că ironia este apanajul oamenilor puternici, gălăţeanca ne-a împărtăşit o anecdotă: "Existau prin 2007-2008 zvonuri că aş fi susţinută de ceea ce se numeşte în engleză "sugar daddy", un bărbat bătrân şi putred de bogat. Nu a fost şi nu este cazul, sunt o femeie care nu are gusturi de lux şi deocamdată am avut marea şansă să reuşesc singura ceea ce mi-am propus profesional şi în acelaşi timp să am satisfacţii financiare care să îmi permită să îmi plătesc mereu ceea ce mi-am dorit. Ultima mea mare satisfacţie este că am reuşit să strâng bani şi să-i cumpăr mamei mele anul trecut o casă la Sibiu".

Dependenţa

Şi, totuşi, ce anume sta în spatele unei femei de succes? "Satisfacţia de a face ceea ce mă pasionează, de a lua deciziile care mi se par cele mai potrivite, de a-i putea ajuta pe cei din jurul meu şi în acelaşi timp de a reuşi să am o flexibilitate la serviciu şi un nivel de viaţă satisfăcător. Îmi place să spun că sunt libera şi independentă, dar adevărul este că un om de afaceri (femeie sau bărbat) nu este niciodată independent pentru că va depinde întotdeauna de clienţi, de piaţă, de bănci, de economia naţională şi mondiala etc.

A fi aleasă "Femeie care inspiră Europa" este evident o mare satisfacţie şi recunoaştere publică a perseverenţei cu care realizez proiecte care contribuie la promovarea femeilor ce reprezintă un model de reuşită în domeniul lor de activitate. Aceasta distincţie mă motivează şi mai mult să continui să îi inspir pe cei din jurul meu. Dacă reuşesc sau nu, asta trebuie aflat de la cei din jurul meu", spune cu modestie Clara Moraru.

http://www.viata-libera.ro/diaspora-viata-libera/64530-secretele-unei-femei-puternice-cine-sta-in-spatele-galatencei-care-a-inspirat-europa

www.viata-libera.ro/diaspora-viata-libera/64530-secretele-unei-femei-puternice-cine-sta-in-spatele-galatencei-care-a-inspirat-europa

Corinne Cahen à la conférence annuelle "Inspiring Wo-Men of the Year": "Concilier vie familiale et vie professionnelle"

 Nouvel article sur le site du gouvernement luxembourgeois - New article on the Luxembourgish Government's web site

 

Même si au cours des dernières années de nombreux progrès ont pu être faits en matière d’égalité des chances, il ne faut pas baisser les bras et continuer à œuvrer afin de faire évoluer les mentalités pour mieux concilier vie familiale et vie professionnelle.

Lors de son allocution à la conférence organisée par "Inspiring Wo-Men Business Club" à l’occasion de la Journée internationale de la femme, la ministre de la Famille et de l’Intégration Corinne Cahen a notamment insisté sur l’importance pour les femmes de garder une indépendance financière. 81% des femmes entre 25 et 55 ans vivant au Luxembourg travaillent, il faut les soutenir afin qu’elles arrivent à mieux concilier travail et famille.  Avec un taux de divorces croissant, ce sont surtout les femmes qui sont exposées au risque de pauvreté. Garder un pied dans le monde du travail implique non seulement une indépendance financière, mais représente aussi un facteur social très important a souligné Corinne Cahen.

La ministre a évoqué le congé parental, une des mesures qui permet aux femmes et aux hommes de rester auprès de leurs enfants, tout en gardant leur emploi. Le congé parental est en train d’être réformé afin de mieux répondre aux besoins des parents.

Mais il faudra aussi que les mentalités changent et que les employeurs soutiennent la flexibilisation des horaires de travail. Selon l’âge de l’enfant, beaucoup de mères et de plus en plus de pères souhaitent être partiellement disponibles pour leur famille. Il convient de mieux adapter les horaires de travail aux besoins des employés tout en assurant aux entreprises un bon fonctionnement.

La ministre s’est également prononcée en faveur d’une réforme du congé de maternité: Si aujourd’hui seules les femmes qui allaitent ont droit à 4 semaines de congé de maternité supplémentaires, Corinne Cahen aimerait que toutes les femmes puissent profiter des 12 semaines après la naissance de leur enfant. "Ce n’est pas à l’État de juger les femmes qui n’allaitent pas pour une raison quelconque. Ces femmes ne sont pas de moins bonnes mamans que les autres, l’État ne devrait pas les envoyer travailler 4 semaines plus tôt" a affirmé la ministre.

Les congés pour raisons familiales et congés extraordinaires ont aussi été évoqués par la ministre qui aimerait p.ex. que les pères puissent avoir droit à un congé de 5 jours ouvrables lors de la naissance de leur enfant. En contrepartie, Corinne Cahen a proposé aux partenaires sociaux de réduire le congé de PACS et de mariage de 6 à 2 jours. Les pères d’aujourd’hui sont beaucoup plus impliqués dans l’éducation de leurs enfants que les générations précédentes. "Il est temps d’adapter les lois à la réalité d’aujourd’hui et aux besoins des gens", a-t-elle conclu.

http://www.gouvernement.lu/4527053/05-cahen-women

www.gouvernement.lu/4527053/05-cahen-women

Inspiring Wo-Men Business Club Awards - The Chronicle

Inspiring Wo-Men Business Club Awards

Friday, 06 March 2015 00:14

Rate this item
(1 Vote)
 
 

 

inspiring-women-winners-2015-600

 

On Wednesday evening, the Inspiring Wo-Men Business Club, held a Gala Dinner and Awards at the Parc Hotel Alvisse in Luxembourg-Dommeldange, following the afternoon conference at which Luxembourg's Minister for Family and Integration, Corinne Cahen, delivered the opening address.

Presented at the Gala Dinner, the trophies this year were awarded as follows:

- Inspiring Wo-Men Business Club Award in Finance: Ming Gao, CEO of ICBC Luxembourg

- Inspiring Wo-Men Business Club Award in Corporate: Edith Magyarics, CEO Victor Buck Services

- Inspiring Wo-Men Business Club Award in Entrepreneurship: Sylvie Regnier, Manager Tesal SA

The Gala Dinner was held in an excellent atmosphere and concluded with the arrival of the cake, which crowned the 7th anniversary of the Inspiring Wo-Men Business Club.

The next "Inspiring Wo-Men Business Club" event will take place on 6 May at Société Générale, on the theme of Women in Finance.

http://www.chronicle.lu/categoriesworkingawards/item/10571-inspiring-wo-men-business-club-awards

www.chronicle.lu/categoriesworkingawards/item/10571-inspiring-wo-men-business-club-awards 

Keep your independence, Family Minister warns women - Wort.lu / English

 

Keep your independence, Family Minister warns women

(CS) Luxembourg Family Minister Corinne Cahen has urged women to retain some financial independence when starting a family, while also calling on employers to create more flexible solutions for men and women alike. 

Speaking at a series of workshops hosted by the Inspiring Wo-Men business club on Wednesday, Cahen said that equal opportunities are not only a women's issue but also affect men and society as a whole. 

Times have changed, the minister said, with younger men increasingly wanting to be more involved in raising their children, and not only seeing them briefly in the morning and in the evening before bedtime. 

Cahen revealed that she has discussed with employers to change a current holiday allowance system, which only give fathers two days of leave after the birth of their child, but six days when getting married. 

Instead, she is proposing that the six day marriage leave should be cut to two days, but the newborn leave should be extended to six days. 

The minister touched on a variety of other issues, saying for example that she does not support a current law allowing women who breastfeed four additional weeks of maternity leave, arguing that it labels women who do not breastfeed – for health or other reasons – as “bad mothers”. 

Cahen this week presented reform plans for Luxembourg's parental leave system, which stipulates that all women should benefit from the additional four-week leave, without a doctor needing to certify that they breastfeed. 

More part-time work opportunities 

She also called on the private sector to be more flexible in terms of part-time work, for both men and women. Different stages of development in children create different needs for parents in terms of work-family balance, she argued. 

For example, parents should be able to work part-time when children are young, but change their workload once their kids are in school or out of the house. This would allow them to stay on the job, Cahen said, arguing that particularly women are at risk of losing their financial independence when starting a family. 

The minister finally called on young women to keep working even after having children, even if only part-time. Saying that you can never predict the future, Cahen however added that women should not only work for money but that it was also an important social factor. 

Saying that her mother's generation fought for the rights women today enjoy, the Family Minister argued that society was in the process of making a step backward. 

Despite acknowledging that women have a right to chose to be stay-at-home mothers and that it is the duty of parents to raise their children, she called on women not to lose themselves in the process.

http://www.wort.lu/en/politics/equal-opportunities-keep-your-independence-family-minister-warns-women-54f71cc70c88b46a8ce54b5b

www.wort.lu/en/politics/equal-opportunities-keep-your-independence-family-minister-warns-women-54f71cc70c88b46a8ce54b5b

The Chronicle - 05.03.2015 "Luxembourg's Family Minister Calls for Changes to Parental Leave"

Great article, event, speech & fantastic team at Inspiring Wo-Men Business Club! Thank you, Minister Corinne Cahen, board member Maria MUZS and journalist Geoff Thompson: http://www.chronicle.lu/categoriesworkingconferences/item/10538-luxembourg-s-family-minister-calls-for-changes-to-parental-leave

 
On Wednesday, Luxembourg's Minister of the Family and Integration, Corinne Cahen, spoke on the issue of parental leave which is just one of the initiatives implemented to encourage women in the workplace to be able to juggle a career and a family.

Minister Cahen emphasised that this must be balanced by men helping more with housework, with both respecting the other. She also urged employers to be more flexible in enabling women reach a comfortable work-home (family) balance.

She argued that the present holiday allowances of 6 days when getting married and 2 days for a man when his wife has given birth to his child, need to he revised and they do not match modern requirements, and suggested that the entitlements be swapped around.

The Minister spoke at the annual Inspiring Wo-Men of the Year annual conference and awards was held at the Hotel Parc Alvisse in Luxembourg-Dommeldange On Wednesday. The Inspiring Wo-Men Business Club organisation was set up by Clara Moraru to support the empowerment of women in the workplace.

During the opening conference, and before the various TRENDS 2015 presentations started, a cheque for €1,500 was presented to Femmes Développement asbl for their work in Rwanda.

www.chronicle.lu/categoriesworkingconferences/item/10538-luxembourg-s-family-minister-calls-for-changes-to-parental-leave

Agefi - Oct 2010 - Inspiring women and success stories

Women Leadership in the Greater Region – the new book by Clara Moraru

In our fast-moving globalised world, people strive to emulate successful individuals and organisations with a view to replicating best practices and applying others’ rules for success. Countless books and research articles have already been published on the subject of leadership development. So why this article and why another book - Women Leadership in the Greater Region - for this matter? Simply because there are very few articles, not to mention books, about women’s specific leadership issues – such as mental barriers, prejudices towards the role of women in society, opposition or resistance to female leadership styles, unequal access opportunities to entry and mid-level positions, and of course the demands of family life.

There are also no books available yet about the reality faced by many women in Luxembourg and the Greater Region who are looking for guidelines to help them better understand the different roles, requirements, challenges and satisfactions of leadership, while taking into account the obstacles women still face in positions of power and authority. There is a definite need to look at the successes of women from our region and to share their stories with a wider audience. In having done so in the Women Leadership in the Greater Region book, I hope that women in the Greater Region will be encouraged to connect with each other, advance their careers, balance their professional and family lives, and give leverage to the strengths and skill sets needed in order to be appointed to leadership positions.

Many universities and institutes have conducted research on the impact and influence that women have on profitability in business. In Britain, Cranfield University School of Management has a Centre for Developing Women Business Leaders that publishes an annual index known as the Female FTSE measuring the progress of women in the country’s top companies. They found that companies with women on the executive management team outperform their less diverse competitors(1). In 2005, at the University of California Davis, the Graduate School of Management found that companies with women in top leadership positions have “stronger relationships with customers and shareholders and a more diverse and profitable business” and concluded that “diversity of thought and experience in leadership is good business strategy.”(2)

However, despite the positive role women have in companies, they are not participating equally at all levels in the business hierarchy. The glass ceiling metaphor introduced in 1986 by the Wall Street Journal’s journalists, Carol Hymowitz and Timothy Schellhardt, has since been replaced by a more viable and robust metaphor: the labyrinth, introducing the idea of a complex journey towards an attainable goal worth striving for, with routes full of twists and turns, both unexpected and expected.(3) So if you are dreaming about advancing your career, and being entrusted with a leadership position, be aware that there is no magical recipe for success. A common thread in defining leadership roles is that the leader acts as a role model, and inspires and influences others. An analysis in the Harvard Business Review concluded that the most basic role for corporate leaders is “To release the human spirit that makes initiative, creativity, and entrepreneurship possible.”(4)

Can anybody become a leader? As I like to say: nothing is impossible! However, there is another important question to consider. Does everyone want to be a leader? I didn’t realise until recently that there are still women who do not see the satisfactions offered by a leadership position, but only the challenges. Many people, both men and women, simply don’t want to take on a leader’s role but prefer instead to thrive in an “expert” role. Recently I was discussing this project with several women and they explained that, for them, leadership roles mostly meant long hours in the office, problems balancing work with family life, the stress and fear of making the right decisions or unpopular decisions that influence the atmosphere of the organisation and the quality of people’s lives; solitude, isolation, organisational politics, and difficulties getting people involved and motivated. For those tempted by responsibilities and leadership position, there are two fantastic sources of satisfaction gained from being a leader. Firstly, the ability to change things and make a difference in an organisation and society, and secondly by helping people to grow and reach their potential. Indeed, great leaders are not always asking themselves “What’s in it for me?” but rather think of the well-being of their colleagues and company before their own.

But what leads to success? “Leaders do not have to be great men and women by being intellectual geniuses or omniscient prophets to succeed. But they do need to have the “right stuff” and this “stuff” is not equally present in all people.”(5) It’s this “stuff” that we read about in the thousands of books and articles written on the topic of leadership, and which we need to explore further to find the personal recipe that fits our own leadership personality. The universal theory of leadership states that certain leadership traits are universally important. One must possess leadership qualities and talents such as interpersonal, strategic, and analytical skills; an aptitude for effective decision-making, courage, determination, strength, and belief in your skills and capabilities. Hard work, team building and an ability to develop long-term strategies by communicating your vision, as along with motivation, knowledge, and persistence will also increase the probability that you can become an effective leader. However, what is true in one case is not true in another, because of the huge diversity of leadership situations. The type of organisation in which the leadership role is assumed as well as the leadership style of the leader will highly influence his or her effectiveness.

Which traits are more important than others in becoming and being a leader? Is it self confidence? Perseverance? Vision? Resilience to stress? Emotional intelligence? Sense of humour? Authenticity? I have distilled the advice of all the brilliant women and men I have interviewed during the last two years into 30 areas and attributes associated with leadership. Each piece of advice is worthy of your attention if you wish to enhance your visibility and be appointed to leadership positions, but some will resonate more with you and other less. While writing this section I thought specifically about our challenges as women, our needs and leadership experiences. I believe that most (if not all) of this advice applies to men too.
Although there is no single profile of a leader, we are inclined toward a general concept of a leader as a heroic and powerful man. Consequently, we follow the wrong assumption that there is only one type of leader. In reality, leaders come in all kinds of packages – just as people have very different approaches to leadership and leaders’ essential attributes, traits and qualities. This is why, in this book on leadership, I wished to highlight the different possible “packages” and, to illustrate this point, I have chosen various types of leaders: women entrepreneurs, women diplomats, leading women in corporations and women leaders in non profit organisations.

The exploration of leadership examples and role models begins with women entrepreneurs, who represent the highest percentage of the leaders portrayed in the book. The reason is that entrepreneurs generally embody key leadership qualities such as persistence and determination to get their small and medium enterprises up and running. Their motivation to succeed is never related to pure profit, so they also prove a different point: leadership is not about making money (even though money often comes as a result of effective leadership), but about passion. This is a concept unsurprisingly frequent among entrepreneurs, and often is true for all the categories of leaders I have chosen to present, and also for the representatives of those categories featured in this book. Indeed, leaders are those passionate people who use their passion to motivate and enthuse others, who strongly believe in what they strive to achieve, and who never give up. Having incorporated the experience and visions of more than 100 women from Luxembourg and the Greater Region, Women Leadership in the Greater Region aims to bring you a cross-section of women leaders’ stories with their challenges, satisfactions, and keys for success, in the hope that this might give you extra motivation and inspiration for your own personal leadership journey.

The book starts with different definitions of a leader, and then proposes a list of 30 areas to focus on in order to advance towards leadership and become an authentic and successful woman leader. It also incorporates advice from men in leadership positions, as well as some recommendations and inspirational quotes from well-known leaders, entrepreneurs and researchers. The third part brings you a Who’s Who of women in leadership positions from the Greater Region, and the fourth is dedicated to a short guide of networking platforms and associations in the Greater Region.

I invite you to read the book and hope that you find it valuable, in particular the advice gathered from women who are doers and achievers, thinkers and innovators, leaders and problem-solvers. Women still need to become the full partners and equals of men in companies and in families, as well as in communities, governments and in the wider world. You can make a difference by taking control of your career and pursuing your dreams with passion and determination. I extend my gratitude and thanks to the sponsors who believed in this project and agreed to support it: Assist Relocation Services, Caroline Biss, IB-C and Languages.lu. They are not just sponsors, but partners committed to excellence and making a difference.

Upcoming events in the framework of the Women Leadership in the Greater Region book:
- November 11th, 2010 – Gala Dinner Morocco - under the patronage of H.E. Samir Addahre, Ambassador of Morocco in Brussels. Presentation of two Moroccan business women from Luxembourg: Sonia Pinternagel and Aicha Bemer.
- January 27th, 2011 – Inspiring women in finance – under the patronage of the Luxembourg Minister of Finance, Luc Frieden. Presentation of women members of the Executive Committee of financial organisations: Françoise Thoma, BCEE, Isabelle Guillou, Société Générale and Sylvie Lanari, Capitalatwork Foyer Group.
- March 1st,.2011 – Charity Dinner Romania – Presentation of the 6 Romanian students selected for the 2010 Clara Moraru scholarship, the Romanian Judge at the European Court of Justice, Camelia Toader (tbc) and the social entrepreneur, Isabella Lenarduzzi, JUMP Forum, Women’s Academy Brussels.

For more details or to order your copy of the book, please check: www.inspiringwo-men.eu

* Clara Moraru is a Romanian entrepreneur, based in the Grand-Duchy of Luxembourg since 1999, with so far 4 successful companies created in Romania, the United Kingdom and Luxembourg. Clara Moraru holds a B.A. in Philology and Journalism and a Masters degree in Management from Lucian Blaga University Sibiu, Romania, as well as an MBA degree with a double specialisation in Marketing and International Business from Sacred Heart University Luxembourg, John F. Welsh College of Business. Clara Moraru was a founder of the Federation of Women Entrepreneurs in Luxembourg and of Femmes Leaders du Luxembourg. She is actively involved in the promotion of entrepreneurship and leadership, and is particularly dedicated to encouraging women to develop their leadership skills, enhance their visibility and image within their organisation, create and establish their brand as leaders.

For comments on this article, feel free to e-mail her at: info@inspiringwo-men.eu

1) The 2003 Female FTSE Index
2) “UC Davis Study of California Women Business Leaders” – Nicole Woolsey Biggert et al., UC David Graduate School of Management, 2005
3) Women and the Labyrinth of Leadership, Alice H. Eagly and Linda L. Carli, Harvard Business Review
4) Christopher A. Bartlett and Sumantra Ghosal, Changing the Role of Top Management beyond systems to people, HBR, May-June 1995, p. 132-133
5) Shelley A. Kirkpatrick & Edwin A. Locke - Leadership: Do Traits Matter?, The Academy of Management Executive, May 1991, p.59

www.agefi.lu/mensuel/Article.asp?NumArticle=13341 

The Chronicle - "Women in Finance Event a Great Success", 5th May 2014

Women in Finance Event a Great Success

Article published in The Chronicle: http://www.chronicle.lu/categoriesworkingconferences/item/7162-women-in-finance-event-a-great-success

Women in Finance was the first event held in Luxembourg on 30 April 2014 by Inspiring Wo-Men and Luxembourg For Family Office.

Female finance leaders came together from different sectors as from Banks, Life insurance companies, Family offices, Audit and Lawyer firms. They exchanged their experiences in the Finance and Corporate World. All the speakers were women with key positions as Chief Financial Officer, Chief Executive Officer, Counsel, Partner or Board member. All sessions were devoted to the financial world.

On the first panel, Beatrice Uba Jolivet of CALI Europe explained the Bankers case with the context before during and after the crisis. She explained the consequences of the various crises for the clients, the financial actors and for the Luxemburg Financial sector. The private banker needs to have a perfect knowledge of the targeted markets and the “Luxembourger toolbox”, a knowledge of the cross-border aspects and he/she will become more and more a commercial engineer.

Valérie Piastrelli from PwC Luxembourg presented the Chief Financial Officer case. Research shows clearly that companies with minimum one woman in the Board -especially since the 2008 crisis- are more profitable, have better results and less debt, probably due to the fact that women are prudent and risk advert. But there is still a long way to get more presence of women on boards of companies and state institutions. She explained that women have common recognized skills:  as leadership, they have democratic and participative management styles, they are very competent in initiative taking, and they are team players with integrity and honesty.

Diana Diels presented the Family office case. Only 8 % of the Wealthy transmit their fortune. A Family office structure helps enormously. Private Bankers see Family office as another segment above Private Banking but most of them are not able to provide the essence of a true family office. Family office is not an invention but is coming from an ancestral tradition that can be traced since the Roman antiques. Family office is not a different way of asset management. Women are long term. Family values and wealth preservation are important for them. Women have to manage job, children, school ...  they work in a structured way in multi-tasking situations.

.....

www.chronicle.lu/categoriesworkingconferences/item/7162-women-in-finance-event-a-great-success

Inspiring Man of the Year award goes to Georg Mein

 

Inspiring Man of the Year award goes to Georg Mein

 twitter linkedin facebook google+ email this page 
Publié le mercredi, 19 mars 2014

Georg Mein, dean of the Faculty of Language and Literature, Humanities, Arts and Education, was awarded Inspiring Man of the Year 2014. The award recognises women and men who inspire their colleagues, collaborators and neighbours with their ideas, their drive and their commitment.

By giving the award to Georg Mein, the Inspiring Wo-Men Business Clubhonours Mein’s initiatives to support in significant way gender equality within the Faculty of Humanities.

Over 300 people attended the third edition of the award ceremony which took place on the occasion of the International Women’s Day on 8 March 2014 and was placed under the patronage of Viviane Reding, Vice-President of the European Commission, and Xavier Bettel, Prime Minister of Luxembourg.

Divided into 7 categories, the awards were handed out by Lydia Mutsch, Minister of Equal Opportunities and Clara Moraru, founder and CEO of the Business Club. Among the laureates were Lieve Nuyts, co-founder of lunchtime.lu, UCL Louvain lecturer and founder of the Belgian Federal Institute for the Equality of Women and Men, Pascale Vielle, Danielle Diamond, co-founder of the Luxembourg Gender Voice Initiative, Jacky Beck, Country manager of Utopia group, Véronique de la Bachelerie, CEO of Société Générale Bank & Trust Luxembourg CEO and Catherine Larue, CEO of Integrated BioBank of Luxembourg. The winners were selected by public vote and a jury.
The Inspiring Wo-Men Business Club is a private association bringing together successful business leaders and managers, both men and women and giving them the opportunity to network and share their experiences.

Photo: Clara Moraru (left), Georg Mein and Lydia Mutsch / © Steve Eastwood
 
   
wwwfr.uni.lu/flshase/actualites/inspiring_man_of_the_year_award_goes_to_georg_mein

RTL - Inspiring wo-men of the year - 25.02.2014

 Inspiring wo-men of the year

Fraen déi inspiréieren, sollen ënnerstëtzt ginn! Dofir gëtt et zanter 2012 den "Inspiring wo-men of the year Award". Nodeem d'Nominatiounen a 7 verschiddene Kategorie stinn, kann elo och de Public mat ofstëmmen!

Wee sech d'Nominatiounen ukucken a mat ofstëmme wëll:

http://www.inspiringwo-men.eu/uk/trophee/

radio.rtl.lu/emissiounen/reportage/173995.html

The Chronicle - Voting Open for 2014 Inspiring Woman & Inspiring Man of the Year - 25.02.2014

 Voting Open for 2014 Inspiring Woman & Inspiring Man of the Year


inspiring-women-logo-small

 

Your vote can make the difference - voting is now open for the 2014 Inspiring Woman of the Year & Inspiring Man of the Year. 
 
The vote of the public counts for 50% of the final votes, with the other 50% from the jury. The public can influence the final decision by voting for each category - until 2 March at midnight.
 
The list of nominees is as follows:
 
Inspiring Woman of the Year:

in Corporate Business: Jacky Beck - Country manager, Utopia Group; Hjoerdis Stahl – POST Luxembourg
 
in Education: Pascale Vielle - UCL Belgium; Sabine Krolak-Schwerdt - University of Luxembourg
 
in Entrepreneurship: Catharina Biver - Sparx Factory; Liberty Ducarne - Sweet Lily; Lieve Nuyts – Lunchtime.lu 
 
in Finance: Noella Antoine - CEO, Alter Domus Luxembourg; Véronique de la Bachalerie - CEO, Société Générale Bank & Trust Luxembourg
 
in Science, Technology & Research: Catherine Larue - CEO, Integrated BioBank of Luxembourg; Lucienne Blessing - Université du Luxembourg
 
in Social & Community Service: Danielle Diamond - Luxembourg Gender Voice Initiative (LGVI); Maria Conceicao - Maria Conceicao Foundation 
 
for Inspiring Man of the Year: Georg Mein - University of Luxembourg; David Micallef - BNY Mellon Luxembourg
 
Discover the final results on 6 March 2014, in the presence of the Minister of Equal Opportunities, Lydia Mutsch, at the biggest event in celebration of the International Women's Day in Luxembourg & the Greater Region which will welcome 350 decision makers and representatives of companies committed to advance women in the work place, such as Fiduseve, PwC, RocKids, Docler Holding, Languages.lu, SGBT, KPMG, Menuiserie Kraemer.  
 
The event on 6 March 2014 takes place from 16:30 to 01:00 at the Hotel Parc Alvisse Luxembourg. Ticket reservations now open for the Conference, Awards Ceremony and Networking Cocktail or for the Networking Cocktail and Gala Dinner: 
http://www.weezevent.com/inspiring-woman-of-the-year-inspiring-man-of-the-year-gala-2014

www.chronicle.lu/categoriesworkingawards/item/6379-voting-open-for-2014-inspiring-woman-inspiring-man-of-the-year?fb_action_ids=10153850608830545&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Promoting gender equality in Luxembourg - Business Compliance, February 2014

 Promoting Gender Equality in Luxembourg

by Clara Moraru[1]

 

The EU Commission proposal for the introduction of quotas for representation of the under-represented gender (in most cases, women) in 2012, and its adoption by the EU Parliament in 2013 has generated much debate. In this respect, the initiative of Viviane Reding, VP of the EU Commission, has been a tremendous PR success. The topic of gender equality in the workforce is getting increasingly popular in Luxembourg, as it is throughout Europe – even extending into the USA. Numerous conferences, seminars and initiatives have been launched / organised by diverse institutions and companies as a result. Although the actual quota target is modest (40% by 2020: Not of the Board, but of Independent Directors of listed companies) and there is no requirement for sanction in the event of failure to comply, there is now an acceptance that organisations, public and private, have to consider the diversity on their Boards, even amongst their executive ranks, from perspectives of reputation and brand recognition, if not from a purely economic performance consideration. It matters not if you, your colleagues, or your organisation support the imposition of quotas – what is now important is what to do about it. If one accepts that improvements are needed, then it is time to take the initiative. In this article, Clara Moraru explains the Luxembourg experience and thereby delivers an outline of possible measures available to government and civil organisations alike.

 

The Case for Gender Equality?

"We all know that gender equality is an economic growth factor. In addition to being a European fundamental value, gender equality also represents an economic treasure.

Women represent 60% of new university graduates, but their presence is lacking in top jobs and they earn less than men. If the EU wants to overcome the economic crisis on the basis of its best asset – its human resources – it must bet on all European citizens. This includes women. To make this happen we need to tackle stubborn imbalances between men and women. In this context, we cannot afford to waste women's talents."

– Viviane Reding, Vice President of the European Commission, Vilnius – November 2010

A Champion for Gender Equality

When the EU Commissioner for Justice, Fundamental Rights and Citizenship, speaks at public events in Luxembourg, she repeatedly demands her fellow citizens to lead by example. As the premier role model for women leaders in a small country with conservative values, success in the promotion of gender equality is high on the agenda. As a result, there is a clear response and willingness to open the doors of opportunity to women – but there is much more required in the way of positive action by both public and private initiatives.

Equality by Treaty

Equality between women and men is one of the Europe's founding principles which goes back to 1957, when the principle of equal pay for equal work became enshrined in the Treaty of Rome; later to be reinforced in the Treaty of Lisbon. Despite this, many inequalities continue to exist between women and men in the working place, either in terms of salaries, employability, unemployment rates, economic independence or equality of representation in the decision-making process. The story for Luxembourg is not uncommon in the EU. Despite making up half of the work force and more than half of new university graduates, women are still under-represented the ranks of senior and executive management. Their absence is notable, not only on the management boards of large and medium companies, but also in the parliament and the new DP - LSAP - Déi Greng coalition government. The latest STATEC and CEPS/INSEAD statistics show that employability of women in Luxembourg is limited to 61,7%, while the European Commission is aiming for a rate of 75% for men and women by 2020; and the average representation of women in Boards of larger Luxembourg companies is 10% versus an EU average of 17%, and a 30% targeted by 2015 at the European Union level[2].

What then, is the potential impact of gender balance on the bottom line? First of all, academic research shows that companies with a balanced representation of female and male employees perform better, because their boards are strengthened by diversity and therefore better able to understand and adapt themselves to their market, and, as a consequence, improve their financial results. Further, discussions with representatives of two companies elected “Top Company for Gender Equality in the Greater Region (of Luxembourg)” by Inspiring Wo-Men Business Club, namely Bank of New York Mellon Luxembourg and Accenture Luxembourg, highlight,the following additional benefits in the workplace:

·         Creativity, inspiration and innovation through diversity of thought, ideas, perspectives, backgrounds, and experiences,

·         Stimulation of workforce mobility, 

·         Agility, which leads to talent retention,

·         Fostering organizational interdependence,

·         Connectivity and synergy.

Gender balance also reportedly creates indirect benefits, such as:

·         Driving stakeholder and employee engagement and satisfaction.

·         Enhancing corporate brand and reputation  in the marketplace.

·         Increasing global market share and client loyalty.

·         Facilitating cross-border teamwork and delivery of services through diverse client service teams, and finally:

·         It positions the companies as employers of choice and magnets that attracts top industry talent.

If the benefits of gender balance, direct and indirect, for companies are so visible, why are so many of them are still lacking measures to promote and ensure gender equality? Who is responsible for taking action?

At Inspiring Wo-Men Business Club, we believe that moving towards real gender equality is a journey to be jointly and severally undertaken by government, organisations (both public and private sector), society and individuals alike; it is a journey of cultural change.

 

Moving towards real gender equality

... is a journey of cultural change

Political Leadership

Governments play a central role in the promotion of gender equality, not only when writing the legislation and evaluating existing public policies, but also as a role model by supervising and ensuring equality in the public sector by putting in place effective measures that enable the conciliation of professional activity and family life; measures such as flexible working hours.

Establishing new governance and business management models that provide flexible solutions for leaders and workers of our enterprises is an imperative if we are to unlock what Mrs Reding calls “our best assets – our human resources”. The stubbornness of inertia without the urgency of immediate crisis however is strong, and to change it requires determined leadership – political leadership.   Governments therefore need to lead by example as well as relying on equality legislation.

Government as a Role Model?

Measures that can be initiated by governments are many and include the following:

·         Ensuring an affordable and quality care system available to all parents.

·         Encouraging a more egalitarian approach to parental leave by reserving part of the paid parental leave exclusively to fathers.

·         Eliminating the non incentive paid work mechanisms related to the taxation and benefits' systems of couples in order to make work rewarding enough for both parents.

·         Fight cultural barriers and stereotypes related to the role of women in society through awareness campaigns within the public administration, and throughout society and its companies.

·         Setting up, and regularly reporting progress towards soft or hard targets / quotas in the representation of women in the decision making, e.g. company's Boards.or government committees.

·         Developing action programmes to encourage companies to adopt measures contributing to the promotion of gender equality.

·         Informing on financial incentives for women to set up their companies and gain economic independence, etc.

There are measures being taken. The "Positive actions" initiative launched by the Luxembourg Ministry for Equal Opportunities in 2006 aimed at boosting the gender equality in the private sector. All companies interested may register with the Ministry to apply for and – if qualifying - receive an "Agrément" (a form of undertaking and agreement valid for 2 years and renewable in case of success), providing the successful applicant with grants to put in place specific "positive actions". Since 2006, about 40 companies have participated in this programme from all sectors.[3] Some of the positive actions put in place by these companies include:

·         Organising personal development workshops at Hapoalim Bank, Deloitte and PwC.

·         Integrating equality between women and men in the quality management system (EFQM) at Hapoalim.

·         Reintegration programmes for women after a family related leave (lengthy or otherwise) and more specifically recruitment policies and trainings at BGL BNP Paribas.

·         Creating internal networks for women at Goodyear and PwC.

·         Encouraging women towards technical professions; and

·         improving the balance between professional and family life at Husky Injection Molding Systems.

·         Ensuring equal participation of women and men in professional training, much of which is offered as e-learning, where access which depends on seniority and experience, and not on gender at Deloitte.

·         Questionnaires to evaluate internal satisfaction of employees at BIL, etc.

For the company that wishes to take action that makes sense and impacts gender diversity in response to increasing political and social expectations, there are endless examples provided by “trend-setting” companies as the above listing shows. The full list of positive action can be consulted on the web site of the Ministry for Equal Opportunities. [4]

Walking the Talk

At the level of private organisations, it is essential that top management plays a central role in ensuring that a culture of gender balance and diversity in general is experienced as an organisation priority. However, despite many good intentions, programmes and speeches of CEOs emphasising the importance of gender equality for their organisations, the reality in terms of outcome, is seemingly quite deceiving. At the same time, there is a lack of hard data available to allow unlisted companies to benchmark, and eventually track progress based on the implementation of different initiatives.

It was in this spirit that Inspiring Wo-Men Business Club launched the Top Company for Gender Equality Award in 2011 under the patronage of Viviane Reding, Vice president of the European Commission, and Xavier Bettel, Prime Minister of Luxembourg. The award is aimed at recognising the organisations that have demonstrated measurable results in the recruitment, retention, and advancement of women at all levels of the workplace. Grounded in research, and based on quantitative data, the award measures the current as well as the improvement in women’s representation over time. At the same time, the Top Company for Gender Equity award process is meant to be about more than finding a winner, but at providing a regional platform for discussion of successful strategies and best practice to improve gender balance in decision-making positions, as well as offering access to benchmarking information to enable candidate companies to compare their performance to industry standards, as well as to the performance of the companies awarded the Top Company for Gender Equality prize.

Learning from Champions

Based on the two first editions of the award, we will take a look below at some of the programs that have significantly impacted the representation of women at the companies awarded for their gender balance, the barriers that were overcome, and the factors that made their implementation successful.

The first company to have been honoured[5] was Bank of New York Mellon, Luxembourg, in 2012. On their web site, the company highlights their "enduring vision and aspiration for global diversity and inclusion" which is "to promote an inclusive and respectful environment that leverages diversity and differences, and recognizes and advances top talent through a culture of meritocracy." When looking at the numbers one can see that the company keeps its promises: of its total staff of 273, 40% are women, and 20% of the 5-person Board is female. Three of five members of the Executive Committee and 8 of its 17 Senior Management staff are women.  Indeed, the portfolio of responsibilities assigned to female members of management bely any accusations of “window-dressing”, including as they do senior positions with responsibility over 80% of BNYM’s Luxembourg staff base, covering Audit, Compliance, Alternative Asset Servicing Operations, Corporate Trust Services, Fund Accounting and Tax, to mention but a few. Maybe it helps that the President of BNY Mellon Corporation is also a woman, Karen Peetz.

During the course of the year, there are regular actions and initiatives aimed at promoting women’s equal contribution to the workplace at both BNYM and Accenture. Gender diversity programmes cover general training and talent/ leadership development programmes, sponsorship and mentoring. Awareness of gender equality is enhanced by the existence of an internal women's network running health and wellness initiatives, participation and contributions to external events including conferences, the International Women’s Day and women themed charities such as Women Shelters, and of course, progressive maternity and other leave policies.

A Look at Business Models

Both companies have also implemented global level policies defining different flexible work arrangements,  e.g. part-time working, tele-working, compressed time i.e. working 40 hrs week in 4 days’ time, and flexible hours.  The mere existence of these policies is obviously not sufficient, and therefore supervisors are coached on how to deal with requests for such arrangements. Information campaigns are run on a regular basis including publication of testimonials received from employees having used, or using these flexible work arrangements.

There is also another element, which was mentioned by both companies, namely the promotion of work / life balance or parenthood related initiatives which are available to all parents, mothers and fathers alike. Such initiatives include:

·         Parental coaching sessions educating parents about best ways to deal with children while building one’s career.

·         Forums to exchange best practices and discuss questions and challenges facing women in the workplace.

·         The Maternity Returner Program – support offered to women expecting a child before, during and after maternity / parental leave through group of “MRP ambassadors”. At Accenture, mothers share their knowledge and experience with new mothers through a programme run under leadership sponsorship.

·         Parenthood guides – a compilation of information related to all administration tasks linked to child birth (this measure was also put in place at Deloitte in the form of an intranet for future parents).  

Other best practices that worth being mentioned here are: local  micro site sharing up-to-date information on gender equality situation (with a barometer) and related initiatives, enrolment of men for the benefit of women : the equal opportunity delegated is a man, the composition of the women & men committee reflecting its name with men and women around the table (PwC Luxembourg), establishment of a "Bilan Social" on the angle of gender over a reference period of 3 years to detect the dynamic and new trends in the gender mix (PwC Luxembourg) or an "Equal opportunities" Dashboard which allows a regular follow up of indicators such as salaries, recruitment, access to training etc) from the gender perspective, new trends and measure to correct any inequalities that might occur (Deloitte Luxembourg).

In January 2013, Inspiring Wo-Men and the Luxembourg Chamber of Commerce, in partnership with France’s ESSEC Business School, organised the 1st European Forum on Best Practices in Gender Equality. One of the workshops was dedicated to the topic of cultural change, and more specifically on how to create and sustain cultural change in companies, in order to break down barriers to greater recruitment, retention and advancement of women. The workshop highlighted the fact that companies using the talents of all their employees, women and men, do better financially, and therefore everyone in the company is responsible for embedding gender balance in the workforce and should be held accountable for the result.

Building a Pipeline of Female Leaders

In this context, the retention of women at the mid-level has been pointed out as being one of the biggest challenges facing companies. The loss of experienced female talent represents a significant loss of knowledge and innovation potential for companies. Mid-level women trying to meet the various demands and expectations society and its culture creates for them, not to speak of their own aspirations, have very distinct needs.

Companies are learning that addressing those needs with specific programmes may result in higher retention. An important programme put in place, not only by Luxembourg’s BNYM and Accenture, but also by Deloitte and PwC, is a mentoring programme. Although useful, mentoring encourages the right kind of behaviour by the mentee, but it does not seek to change the behaviour of others. Whereas women are equally as likely as men to have mentors, they are significantly less likely than men to have sponsors. The absent sponsor is someone who advocates for a woman’s career, opens new doors and opportunities for her, and connects her to influential others. While sponsorship clearly has significant and lasting benefits. Many argue that unlike a mentoring relationship, sponsorship has to be “earned” and cannot be institutionalized.

In our opinion, sponsorship, which has been identified by recent research[6] as the “last hurdle” for women’s advancement, can really have a significant impact on unlocking opportunities for women. In our workshop, it was apparent that participants from Luxembourg and the Greater Region are less familiar with the concept of sponsorship than colleagues in the United States, and only the organisers and representatives of BNYM in the New York and Luxembourg offices were able to present opportunities for women to obtain sponsorship within their company, and are doing so with very good results. To read more, we recommend the research published by Harvard Business Review "The Sponsor Effect: Breaking Through the Last Glass Ceiling", by Sylvia Ann Hewlett, Kerrie Peraino, Laura Sherbin, Karen Sumberg, January 12, 2011.

Taking up the Challenge

Is your company ensuring that gender balance is recognised as a significant factor to improving company performance? Taking the time to understand the issue and develop specific actions to support women in the workplace? Educating all employees on the challenges and barriers that women face in some environments? Already the Luxembourg example discussed above provides an extensive record of manageable measures that can be taken by government and private institutions alike. The challenge to ourselves and our organisation must be to establish the standard by wish we mean to be measured and then to adopt the necessary strategies and tactics to ensure we match them. As always, there are the barriers of inertia and competing priorities to be overcome. This is why the appointment of champions in leadership positions who will evidence real interest in progress and fuel enthusiasm to implement measures decided upon in an effective manner; and to celebrate success when standards are being met, is a pre-requisite. It is in all our interests to ensure the best talent surfaces at the top of the organisation; we should not let prejudice, bias and outdated working practices get in our way.

A POSTSCRIPT.

If the article provides a recipe of how to start to meet the challenge of improving gender diversity in the organisation, there is always more that might be done. A non-exhaustive list of tips and suggestions for consideration might include the following:

Leadership Actions

Top management, being clear on objectives and demonstrating commitment to outcome, is essential to promote gender equality within the entire organization!

Set measurable goals to increase the number of women in leadership positions.

Appoint a women’s Ambassador within your organisation.

Seek out and appoint male leaders to manage the initiatives undertaken.

Set up procedures and alert mechanisms to facilitate the reporting alleged discrimination in promotion decisions.

Analyze the results of the promotion processes from a gender perspective, and establish feedback mechanisms and corrective actions accordingly.

Raise Awareness

Include gender diversity indicators in the evaluations of management.

Ensure training in equality to those responsible for the selection of personnel.

Induce an open dialogue on equal opportunities and diversity of all kinds.

Workshop Topics

Identify business and social barriers to equal opportunities.

Identify areas and instances where direct and indirect discrimination may exist.

Identify organisational barriers preventing women from accessing management positions and how to remove them.

Identify factors engendering reluctance in women to aspire to management positions, and how to mitigate any concerns.

Focus on efforts to ensure the company is a good place in which to work.

HR Policy Measures

Avoid stereo-typing employees as “the average employee”. Do not treat everyone as a married man.

Make an effort to reach a balanced participation of men and women in the workplace and in positions with similar responsibilities.

Require external recruiters to ensure equal conditions for men and women.

Establish corrective actions to avoid gender imbalance in the company.

Set gender quotas until a balance is achieved.

Promoting-Gender-Equality-in-Luxembourg_Clara-Moraru_BusinessCompliance.pdf

The Chronicle - Nominations open for Inspiring Woman and Inspiring Man of the Year

 http://www.chronicle.lu/categoriesworkingawards/item/6139-nominations-open-for-inspiring-woman-and-inspiring-man-of-the-year-2014

Monday, 03 February 2014 20:29

 

Nominations Open for Inspiring Woman and Inspiring Man of the Year 2014

The biggest event dedicated to women in Luxembourg and the Greater Region, the 2014 “Inspiring Woman of the Year” & "Inspiring Man of the Year" Awards' Ceremony is being held on the occasion of the International Women's Day 2014, Thursday 6 March 2014 from 16:30 at the Alvisse Parc Hotel (Route d'Echternach, Luxembourg-Dommeldange).

 
The event - to recognise, honour and celebrate the most inspiring role models of our community - is a social initiative of Clara Moraru, in partnership with ESSEC Business School, under the high patronage of Xavier Bettel, Prime Minister of Luxembourg, and of Viviane Reding, Vice—President of the European Commission.

Nominations for the Awards and/or vote for those who inspire you until 25 Feb at: http://www.inspiringwo-men.eu/Uk/Trophee/preInscription.asp?S=F 
 
Programme

16:30 - arrival of participants

17:00 - Conference "The responsibility of role models to inspire and promote diversity in companies" with the 2013 laureates: Sophie Mitchell (Inspiring Woman of the Year in Corporate Business), Murielle Antoine (Inspiring Woman of the Year in Finance), Luisella Moreschi (Inspiring Woman of the Year in Social & Community Service), Saskia van Uffelen (Inspring Woman of the Year in Science, Technology & Research)
 
18:30 - Awards Ceremony (7 awards: 6 women & 1 man)

18:45 - Welcome Speech - Lydia Mutsch, Minister for Equal Opportunities

Presentation of the laureate of Inspiring Woman of the Year in Education - sponsored by Fatima Rivas (RocKids, Kids & The City)

Presentation of the laureate of Inspiring Woman of the Year in Entrepreneurship - sponsored by PwC Luxembourg

Presentation of the laureate of Inspiring Woman of the Year in Corporate Business - by Nicolas Schmit, Minister of Work, Employment and Solidary Economy

Presentation of the laureate of Inspiring Woman of the Year in Social & Community Service - by Luisella Moreschi (2013 laureae, Femmes Développement asbl)

Presentation of the laureate of Inspiring Woman of the Year in Science, Technology & Research - by Saskia van Uffelen (2013 laureate, BULL Benelux SA)

Presentation of the laureate of Inspiring Woman of the Year in Finance - by Murielle Antoine, 2013 laureate (BNYM Luxembourg)

Presentation of the laureate of Inspiring Man of the Year - by Lydia Mutch, Minister for Equal Opportunities, and Clara Moraru, founder Inspiring Wo-Men

19:45 - Networking Cocktail

20:45 - Gala Dinner with orchestra, singers and dancers
 
Tombola with proceeds to Femmes Développement asbl and the Clara Moraru study grants
 
350 people are expected to attend, including decision makers, representatives of companies and brands dedicated to women and committed to promote and advance women in the work place. The evening includes an exquisite dinner to which to invite collaborators and clients, a dance and fashion show, a Village of Passion with brands such as Languages.lu, Menuiserie Kraemer, JITROIS, MIM'Z, and many more surprises.
 
Nominations for the Awards and/or vote for those who inspire you until 25 Feb at: http://www.inspiringwo-men.eu/Uk/Trophee/preInscription.asp?S=F 
 
The Celebration of the International Women's Day is an occasion to raise funds for the project of building schools for the Rwandese orphans coordinated by the Association Femmes développement asbl. €3,500 in 2012, and €2,350 in 2013, were donated to Femmes Développement asbl.

www.chronicle.lu/categoriesworkingawards/item/6139-nominations-open-for-inspiring-woman-and-inspiring-man-of-the-year-2014 

AGEFI - Jan 2014 "Femmes et finance: un duo gagnant!" article écrit par Viviane Neiter et Clara Moraru 

D'Wort - 18.01.2014 - Clara Moraru - Mon premier emploi

Clara Moraru, 37 ans, est CEO et fondatrice de Languages.lu, Inspiring Wo-Men et Fêtes des Langues & Cultures. De nationalité roumaine, elle réside à Luxembourg et est l'auteur de «Leadership féminin au Luxembourg» et «Women Leadership in the Greater Region».

Madame Moraru, quel a été votre premier emploi rémunéré?

(....)

Download file :


Wort_180114_Clara Moraru_Mon premier emploi.pdf

Radio Romania Actualitati -

Interview with Clara Moraru in Romanian "Femeia care inspiră Europa" - by Alla Stancaru Lunca from Radio Romania Actualitati, The Romanian National Broadcast

http://www.romania-actualitati.ro/femeia_care_inspira_europa_clara_moraru-54918

Daniela Lăcrămioara Moraru este o femeie prosperă de afaceri in Luxemburg.

Acolo este cunoscută mai mult cu numele de Clara Moraru.

Spune că a început afacerile incă de pe la 20 de ani in Sibiu când era studentă, dupa care a mers la studii... in Luxemburg și a rămas acolo.

Acuma are două domenii importante de activitate -o școală de limbi straine și un club privat de afaceridar şi multe alte proiecte, în special pentru promovarea femeilor care au succese in diverse domenii de activitate.

La doar 36 de ani, Clara Moraru a fost aleasă “Woman Inspiring Europe” (Femeia care inspiră Europa) pentru anul 2013 de către Institutul European pentru Egalitatea de Gen al Comisiei Europene.

Ajuta scoala din Tecuci de unde este, oferind între altele câteva burse.

De sprijinul ei au beneficiat, anul acesta, nu doar Tecuciul, ci şi un centru de reabilitare a persoanelor cu handicap de lângă Sibiu,dar si un spital din Chişinău.

A facut parte din echipa Radio Romania, în anii de studenţie a lucrat la Radio Sibiu.

www.romania-actualitati.ro/femeia_care_inspira_europa_clara_moraru-54918 

Clara Moraru from Inspiring Wo-Men @ State Street Bank

 State Street Luxembourg - Professional Women's Network Panel Discussion

An integral part of State Street’s people strategy is Global Inclusion: a company-wide effort with the aim of fostering an inclusive, creative and fulfilling work environment, where employees feel valued, engaged and respected. A fundamental pillar of this strategy is State Street’s commitment to promoting diversity across all dimensions and to developing a diverse talent pipeline. 

One of the many initiatives on State Street’s diversity agenda is to promote and support internal employee networks and affinity groups. Open to all employees, these networks bring employees together around a common goal, creating volunteer, career development and cultural opportunities. State Street’s Professional Women’s Network (PWN), brings together more than 20 chapters across the globe, connecting thousands of employees on topics such as career development, personal branding and working and parenting.

State Street’s local Luxembourg PWN was established at the end of 2012, and recently hosted a panel discussion with external women speakers in their offices, on 21 November 2013.

For this panel discussion, State Street was honoured to welcome the following highly regarded and successful women leaders, each covering the following topics:

- Vinciane Istace, Human Capital Partner at PWC Luxembourg, sharing initiatives and best practices undertaken within PWC as they have evolved along their journey to promote diversity and women in leadership within their organization;

- Carole Miltgen – Entrepreneur and CEO of her company PRISMA in the financial sector, sharing her experience and challenges to run a company, manage staff and develop business;

- Clara Moraru – leading Inspiring Wo-Men Business Club, sharing her networking initiatives and insight into women’s associations in Luxembourg.

The panel provided interesting perspectives on the above topics and openly shared their personal and professional career experiences. The panel also engaged in an interesting discussion and debate with State Street employees attending the event, exploring further some of the social challenges facing women in the workplace, as well as actions that could be taken to pave the way for increased gender equality and more women in leadership roles.

Photo (L-R): Carole Miltgen (CEO, Prisma), Sonia Biraschi (General Manager, State Street Luxembourg), Clara Moraru (leading Inspiring Wo-Men Business Club), Rachel Hamen (CFO, State Street Luxembourg, Ireland and France), Vinciane Istace (Human Capital Partner, PWC Luxembourg) and Tracey Ries (Head of human resources, State Street Luxembourg).

 

www.chronicle.lu/categoriesworkingbusiness/item/5506-state-street-luxembourg-professional-women-s-network-panel-discussion

Gender equality must start at an early age, states Luxembourg forum - Wort, 6 Oct 2013

 

Gender equality must start at an early age, states Luxembourg forum

The Second European Forum on Best Practices in Gender Equality took place on October 4 at The Cercle Munster and attracted some 100 participants

 
Photo: Roxana Mironescu

While Luxembourg generally scores well in European and international charts for gender equality in the workplace, some believe that much more could be done to reduce the gender gap within the country’s workforce.

At the Second European Forum on Best Practices in Gender Equality on Friday, a number of experts, local politicians, university professors and company representatives discussed the importance of promoting gender equality through early training available to both men and women.

Round-table conference on the role of Gender Training in Education

For over two hours, panellists shared their views on gender discrimination and confirmed the need for improvement not only in Luxembourg, but all over the world.

Attending the event as local panel members were Colette Mart, Education Alderperson at Ville de Luxembourg and Erna Hennicot-Schoepges, Former Minister of Education, Higher Education and Research, Nicolas J. Ries, Economic Councillor and AIMS Partner, as well as Hénoké Courte-Wolde Medhin, Serge Thil from accompany Luxembourg , Communal Councillor for Walferdange and History Professor.

Moreover, Pascale Veille, Professor in Law at Louvain University, in Belgium and Anita Drohe, Inspiring Woman of The Year in Education and Assistant Director at the the Technical Institute in Arlon, were also invited to be part of the panel and discuss the issue.

 
Photo: Nico Schroeder

Gender discrimination at work, a topical issue in Luxembourg and elsewhere

Moderated by Rosa Brignone, Expert in Gender Equality, Diversity and Inclusion and Founder of ‘‘Time for Equality’’, the conference fostered discussion on gender training in early education and the need to raise awareness of gender biases that restrict the social and economic role of both young girls and adult women.

‘‘Gender discrimination takes place everywhere. The phenomenon manifests for girls since their early childhood due to the lack of relevant training designed to teach young girls and boys how to avoid such stereotypes,’’ Rosa Brignone told wort.lu.

‘‘Girls are being discriminated by the society ever since their birth. Deeply rooted in the traditional patriarchal way of organising societies, women are still perceived as the ones solely responsible to raise children and keep the family united.’’

Mrs. Brignone further claimed that discrimination is not only external, but at times women gauge internal prejudices as to whether it is appropriate and achievable to enter a certain professional sector given their gender.

Support to reduce the gender gap available in Luxembourg

Admitting that Luxembourg has a good system in place, aimed at protecting women, especially those willing to re-enter the work place after taking maternity leave, some panellists claimed that Luxembourg must indeed change its mentality and encourage more women to wish for a successful professional life.

‘‘There are still many gender stereotypes in schoolbooks that encourage young people to find certain professions more appropriate than others based on their gender. Education is crucial in keeping information balanced and ensuring equality is in place.

I strongly believe there is a need for change in how masculinity and femininity are being portrayed in society,’’ added the conference moderator.

While Luxembourg ranks high for its political engagement when it comes to such issues, Mrs. Brignone talked about the need for academic research to be carried out and for positive models to be constantly promoted.

‘‘We all need to bring our own contribution. Gender equality is important for men and women alike to ensure that meritocracy and talent are the deciding factors in taking a job or pursuing a career.’’

 
Photo: Nico Schroeder

The role of women in society needs to be renegotiated

Hénoké Courte Wolde Medhin, Communal Councillor for Walferdange, also expressed strong views regarding gender equality, stating that despite the numerous laws existent in Luxembourg and elsewhere, in real life, gender discrimination is a current issue, that is kept alive by a biased education system and the inequality between men and women within their own families.

‘‘We need to make sure men and women have an equal status and share family responsibilities in a fair way, which would allow women to consider having a more satisfying professional life.’’

Mrs. Courte-Wolde Medhin placed gender equality at the core of any society claiming that: ‘‘The more rights women have in a country, the better developed and socially advanced the country is.’’

Accenture Luxembourg wins ‘‘Top Company for Gender Equality’’ award in 2013

The Friday event also marked the award ceremony for the annual prize of ‘‘Top Company For Gender Equality’’ in the Greater Region which this year was given to Accenture Luxembourg.

The award came to recognise the company’s great results demonstrated in the recruitment, retention and advancement of a balanced percentage between men and women at all levels of its hierarchy.

The distinction was offered by Nicolas Schmit, Luxembourg’s Minister of Labour, and Murielle Antoine, Inspiring Woman of the Year in Finance, and Managing Director of the Bank of New York Mellon in Luxembourg, the company that received the prize in 2012.

Delivering a speech on this occasion, Minister Nicolas Schmit confirmed that Luxembourg should do much more in fighting gender discrimination in the workplace, especially at a more senior level and in certain sectors that are male-dominated.

 
Photo: Nico Schroeder

Luxembourg Labour Minister confirms the need for improvement

Mr. Schmit made reference to other European countries, and pointed out that certain states that made efforts to implement and preserve gender equality in the workplace, also experienced economic growth and welfare.

Minister Schmit also revealed that couples in Luxembourg must find a balance in the way they organise their personal and professional life.

According to official data, if individuals are engaged in family life, women are more likely to work on a part-time basis, rather than men. In Luxembourg 35% of women currently work part-time as opposed to under five percent representing part-time employed men.

For the benefit of women, men, economy and society as a whole, Nicolas Schmit highlighted the importance of fully integrating women in the workforce, who are many times still facing a glass ceiling in their professions.

Gender Equality to be achieved in the EU by 2030

Drawing a positive conclusion, Nicolas Schmit informed the audience that gender equality is set to be reached by 2030, when the European Union’s workforce will consist of 50 percent women and 50 percent men.

The half-day programme was hosted at Luxembourg’s Cercle Munster and was co-organised by Inspiring Wo-Men and Chambre de Commerce, in partnership with ESSEC Business School and Sacred Heart University Alumni Association.

The European Forum on Best Practices in Gender Equality  is part of the initiative ‘‘Inspiring Woman of the Year & Top Company for Gender Equality’’ awards placed under the patronage of Viviane Reding, Vice-President of the European Commission and of Xavier Bettel, Deputy and Mayor of Luxembourg City.

Further information on the Second European Forum on Best Practices in Gender Equality is available online at:  www.inspiringwo-men.eu.

By Roxana Mironescu

 
Photo: Roxana Mironescu

 

www.wort.lu/en/view/gender-equality-must-start-at-an-early-age-states-luxembourg-forum-52510d1ce4b01316222f2dc4

Wort.lu English - 12 September, 2013

 BUSINESS

Published on 28.06.13 07:48

‘‘Inspiring Wo-Men’’ celebrates fifth anniversary with day-long networking event

 

 

 

 

Luxembourg’s inspiring women and men celebrated the fifth anniversary of the “Inspiring Wo-Men” business club with a series of workshops and networking activities on Wednesday.

Local entrepreneurs as well as managing directors and business professionals with a leadership role gathered at the Mercure Kikuoka Golf Hotel in Canach to mark five years since Luxembourg’s role models have gained recognition.

On the day, participants were offered the chance to take part in a number of workshops where they gained professional insight into leadership, marketing and relationship-building, employment engagement and how to build and raise one’s self-esteem.

For those interested in pursuing more recreational activities, the offer included introductory golf classes, short massage sessions, beauty and make-up courses, an introductory Segway class, as well as a more detailed workshop exploring rare gemstones, their characteristics and inclusions.

Cocktail event to celebrate anniversary

Some guests also discovered the “Kamishibai” paper theatre, a form of storytelling that originated in the Japanese Buddhist temples many centuries ago.

Later in the evening, “Inspiring Wo-Men” members and their guests put on their festive gowns and celebrated the club’s anniversary in style over cocktails.

At the festivities, participants were mesmerised by an illusionist as well as participated in a raffle, which raised funds for a number of educational scholarships granted to several Romanian students.

Providing opportunities for women

Fiduseve S.A. Manager, Sylvie Legrand, who became a member of “Inspiring Wo-Men” two months ago attended the event in Canach and expressed her excitement for the anniversary.

“I am very happy to be part of 'Inspiring Wo-Men' at its fifth anniversary. I believe it to be a good networking opportunity for business professionals and organisations, targeting mainly women, but not excluding men. The club is very active in organising events. I have already attended three meetings in the past two months and I always felt satisfied with the results.”

Also happy to be celebrating the business club’s fifth anniversary this year, owner of the kindergarten chain “Rockids Crèches” and the 2012 winner of the Inspiring Woman in Education Prize, Fatima Rivas, was one of the first entrepreneurs to have joined “Inspiring Wo-Men” back in 2010.

“The ‘Insipiring Wo-Men’ business club is so much needed in Luxembourg and I hope it continues to grow and develop its range of members and networks. People find value in the events organised by the club and this is thanks to the great teamwork of Clara Moraru and Elvira Gritcan who always come up with innovative ideas for events.”

Promoting powerful and successful women

Bringing together the most successful business leaders and entrepreneurs in the Grand Duchy, President and club founder Clara Moraru looked back on how it all started with the launch of the book “Leadership féminin au Grand-Duché de Luxembourg”, where successful female leaders were sharing and reflecting on their professional development.

“It all really started with my desire to give visibility to role models, to promote powerful and successful women, great leaders who deserved to be praised for their achievements, so that others become inspired, too. It is with great satisfaction that I think of these past five years, especially now when male leaders who have joined the club, in the meantime, express their eagerness and interest in bringing their daughters to our future events. Every time I see young women attending our meetings, I know that my mission has been accomplished,” concluded Moraru.

“Inspiring Wo-Men” is a private business club founded in 2009 where new members can join by invitation only. It hosts a number of yearly events such as the “Inspiring Woman of the Year” and “Top Company for Gender Equity” awards, and the “Soirée des Ambassadeurs”. The club has some 100 members and is involved in a number of charity and fundraising projects.

Since 2009, some 125 female leaders in the Grand Duchy have been awarded for their professional achievements.

For more information visit inspiringwo-men.eu

by Roxana Mironescu

www.wort.lu/en/view/inspiring-wo-men-celebrates-fifth-anniversary-with-day-long-networking-event-51cd23cae4b09237d19dce44 

Luxemburger Wort - 27 June 2013 - "Je voulais donner la parole aux femmes"

AGEFI - July 2013

Download file :


Agefi Juillet 2013.pdf 

Le Quotidien - 25 juin 2013 "Inspiring Wo-Men a déjà 5 ans"

Inspiring Wo-Men a déjà 5 ans
Au départ, c'était un livre pour donner de la visibilité aux femmes, c'est aujourd'hui devenu un business club qui grandit vite. Inspiring Wo-Men a cinq ans.
 
...... 

Agefi - June 2012

Conférence-dîner dédiée aux gagnantes des trophées « Inspiring Woman of the Year 2012»

Dans le cadre de l’initiative « Inspiring Woman of the Year », placée sous le patronage de Mme Viviane Reding, vice présidente de la Commission Européenne et sous le parrainage de M Xavier Bettel, Député-Maire de la Ville de Luxembourg, a eu lieu le 10 mai passé au Cercle Munster la première Conférence-dîner dédiée aux gagnantes des trophées « Inspiring Woman of the Year 2012», notamment dans les catégories « Entreprenariat » et « Education ».

Les deux intervenantes mises à l’honneur ont été Mme Rachel Treece, gagnante du trophée « Inspiring Woman of the Year » dans la catégorie « Entreprenariat » et Mme Fatima Rivas, gagnante du trophée « Inspiring Woman of the Year » dans la catégorie « Education ». Elles ont été introduites par 2 autres femmes passionnantes et passionnées, toutes les deux membres de la plateforme Inspiring Wo-Men : Ernestina Tancredi, experte en ressources humaines de la société accompany SA, respectivement Viviane Neiter, administratrice de plusieurs sociétés cotées et non-cotées, fondatrice du cabinet Neiter Consulting. La modération de la soirée a été assurée par Tatiana Stoitchkova, qui a fait un travail remarquable, d’autant plus que l’évènement a été transmis en direct en streaming sur différents sites Internet afin d’augmenter la visibilité des femmes récompensées par le trophée « Inspiring Woman of the Year » et également pour permettre à un maximum de jeunes d’avoir accès aux « success stories » de ces femmes formidables, ayant été suivi par 560 personnes.

Mme Rachel Treece, gagnante du trophée « Inspiring Woman of the Year » dans la catégorie « Entreprenariat » est décrite par ses collègues en utilisant les termes "talent", "courage" et "créativité". "Talent" d'abord parce qu'elle déborde de qualités tant humaines que professionnelles qu'elle se plaît à mettre au service de ses nombreux contacts. Elle est un trésor de compétences, parfois très inattendues. "Courage" ensuite parce qu'aucune montagne ne lui fait peur. Un des premiers défis qu'elle releva avec brio fut le départ de son Royaume-Uni natal pour le Luxembourg où elle mit sur pied son entreprise de recrutement, fast, en 1999. Gourmande de nature, elle ne s'arrêta pas là et mit ensuite au monde fast training en 2001, spécialisée dans la formation professionnelle à haute valeur ajoutée. "Créativité" enfin parce qu'elle se tient constamment à la pointe des dernières tendances en matière de communication. Elle connaît les réseaux sociaux comme sa poche et fait du marketing intelligent sa carte de visite. Rachel Treece est et restera une femme incroyable, dont la fraîcheur d'esprit et les idées ouvrent des voies nouvelles à qui collabore avec elle. (www.fast.lu, www.fasttraining.eu )

Mme Fatima Rivas, gagnante du trophée « Inspiring Woman of the Year » dans la catégorie « Education » est depuis 2003 la Fondatrice et Directrice du réseau de crèches « RocKids » et « Kids and the City », première Maison Relais pour les enfants créée à l’initiative et avec le soutien de l’Union Commerciale de la Ville de Luxembourg et située au centre - ville. Fatima est non seulement une femme accomplie professionnellement, mais elle a merveilleusement réussi à transmettre son amour pour les enfants et sa passion pour le travail bien fait à ses enfants, de façon à ce que trois de ses quatre fils travaillent avec elle dans les structures dédiées à l’éducation des enfants.

La prochaine conférence-dîner dédiée aux gagnantes des trophées « Inspiring Woman of the Year » aura lieu le 27 juin prochain au Cercle Munster, avec la participation de la gagnante du trophée « Inspiring Woman of the Year » dans la catégorie « Corporate Business » : Marie-Béatrice Noble de la société « MNKS ».

Pour toute information complémentaire, contactez :

Clara Moraru

Présidente du Jury “Inspiring Woman of the Year” & “Top Company for Gender Equality

Inspiring Wo-Men Business Club

Group Moraru sàrl

6, rue Marguerite de Brabant

L-1254 Luxembourg-Merl

tel: +352 26 47 85 03, 621 77 51 22

www.inspiringwomen.lu

Wort.lu - 10.05.2012 - Frauen, die etwas aufzuweisen haben - im Livestream

BUSINESS

Veröffentlicht am 10.05.12 15:08
 

Frauen, die etwas aufzuweisen haben - im Livestream

Der Livestream beginnt am Donnerstag Abend um 18.30 Uhr

Rachel Treece wird ihren Berufsweg heute Abend erläutern.
 

 

Beim Weltfrauentag im März waren Frauen in den Kategorien Corporate Business (Marie-Béatrice Noble, MNKS), Erziehung (Fatima Rivas, Rockids), Entrepreunariat (Rachel Treece, Fast), Kunst (Florence Hoffmann), Finanzen (Françoise Thoma, BCEE), Wissenschaft (Gudrun Ziegler, Professorin) und Soziales (Sophie Molitor, SOS Village d'Enfants Monde) gekürt worden. Zwei derInspiring Women – Rachel Treece und Fatima Rivas – stellen ihren Lebenslauf und vor allem ihrem Berufsweg vor - und das in unserem Livestream von der Veranstaltung am Donnerstag um 18.30 Uhr im noblen "Cercle Münster".

http://www.wort.lu/de/view/frauen-die-etwas-aufzuweisen-haben-im-livestream-4fabbdb4e4b0b2f06dae4dac

www.wort.lu/de/view/frauen-die-etwas-aufzuweisen-haben-im-livestream-4fabbdb4e4b0b2f06dae4dac

Luxemburger Wort/EN - Meet the women who inspire - 09.03.2012

Inspiring Woman of the Year and Top Company for Gender Equity awards
 
Meet the women who inspire
 
Viviane Reding: “Gender equality remains a battlefield...I look forward to celebrating the victories yet to come.”
 
Inspiring Woman of the Year 2012 winners

An Associate Professor who took Luxembourg's university to court was among a handful of inspiring women to be honoured at a ceremony marking International Women's Day.

Last year Gudrun Ziegler won her case against the higher education institution for wrongful termination of contract.

While she waits for the UL to take the steps for her reintegration at the university, her work leading a programme called Learning and Development in Multilingual and Multicultural Contexts was recognised when she was crowned Inspiring Woman of the Year for her contributions to Science and Technology research.

The awards are the first-ever initiative to honour the best female role models in the country and were organised by Group Moraru sarl in partnership with ESSEC business school.

Altogether seven awards were issued to individuals and one to the Top Company for Gender Equality, which was bestowed to the Bank of New York Mellor. For full details on winners, read on.

The evening was a stirring show of solidarity as women and men gathered at the Hotel Royal to celebrate progress but also to encourage women to continue to achieve their full potential.

Viviane Reding did not disguise her disappointment at the lack of progress for gender equality made during the last 12 months. In a video speech relayed to guests, she mentioned a report which showed “almost no progress has been achieved since last year.”

In response the commissioner has launched a public consultation into the matter. “Gender equality remains a battlefield...I look forward to celebrating the victories yet to come,” she said.

Luxembourg City Mayor Xavier Bettel called for guests to draw strength in the progress made so far. He reminded them that 50 years ago women had to have permission from their husbands to open a bank account. He also called on the government to lead by example in encouraging more women to occupy board roles in departments.

Inspiring woman of the year winners by category:

Education

Founder of creche group Rockids Fatima Rivas accepted this honour on behalf of her family. The family company was set up in 2003 and will soon boast nine creches around Luxembourg, some of which are open at weekends.
“Educating children the right way is the most important thing. I hope that's what I do,” she said.

Finance

Françoise Thoma was honoured for her inspiring leadership at BCEE Luxembourg.
“Leaders are leaders because they should dare to lead by example,” she said, adding: “My thanks go to my team because they are the sounding board of this award. Without them I wouldn't be standing here today. I'm so happy to work with them.”

Social and Community Service

Sophie Molitor of SOS Village d'Enfants du Monde was honoured for her work in helping the poorest children in the world. She said: “Children are the most important thing we have in the world. We must all do our best to help them, especially those who are most in need.”

Science and Technology research

University Associate Professor Gudrun Ziegler was recognised for her contributions at the university of Luxembourg. She said: “In the past women didn't really have access to education and therefore didn't really have access to leadership. Nowadays 60% of graduate students are women. The ten best of each year across disciplines are women. But in leadership roles in Science and Technology women represent just 12%. I wonder where these people go. I'm sure the future will be better.”

Arts

Creator of urban metal sculptures Florence Hoffmann received the Inspiring woman of the year award for her contributions to art. In her acceptance speech she described her role models in the world of art, which include among others Mexican painter Frida Kahlo. “The inspiration of a moment is worth the experience of a lifetime,” she said.

Corporate Business

Marie-Béatrice Noble was honoured for her inspiring contribution to the world of corporate business, which is traditionally dominated by men. Having lived in Luxembourg for 20 years, she set up law firm MNKS Luxembourg in 2004. Today, she co-leads a team of 60 people and five out of the company's six associates are women. “It's not what counts but, nevertheless, it's something to be proud of,” she said.

Entrepreneurship

Rachel Treece was recognised for her work with recruiters and trainers at "fast recruitment" Luxembourg.
She said: “I'm a daughter, a wife, a mother and business woman and I think that these are the most important things in my life.”

Top Company for Gender Equity

The Bank of New York Mellon Luxembourg was given the ultimate accolade for its gender equity approach. Among senior management roles, 60% are occupied by women and a number of critical departments are run by women. Managing director Dave Micallef said: “What surprises me is the energy, compassion and creativity that comes from this group.”

http://www.wort.lu/wort/web/en/luxembourg/articles/2012/03/178859/index.php

Download file :


Luxemburger_Wort_EN_Meet the inspiring women_09032012.pdf www.wort.lu/wort/web/en/luxembourg/articles/2012/03/178859/index.php 

Merkur - April 2012

Reconnaître et mettre à l’honneur

des modèles féminins qui inspirent et influencent

 

A l’occasion de la Journée Internationale de la Femme et pour la première fois dans la Grande Région, le public et un jury de dix professionnels de différents secteurs d’activité ont attribué le trophée «Inspiring Woman of the Year» à la femme qui inspire le plus dans un domaine d’activité généralement perçu comme masculin ou dont les compétences professionnelles et la réussite sont unanimement reconnus. Ainsi, plusieurs lauréates ont été récompensées dans les catégories suivantes:

Inspiring Woman of the Year in Education: Fatima Rivas (Kids and the City, Rockids);

Inspiring Woman of the Year in Finance: Françoise Thoma (BCEE);

Inspiring Woman of the Year in Corporate Business: Marie-Béatrice Noble (MNKS);

Inspiring Woman of the Year in Entrepreneurship: Rachel Treece (Fast);

Inspiring Woman of the Year in Social & Community service: Sophie Molitor (SOS Village d’Enfants

Monde);

Inspiring Woman of the Year in Science, technologie & research: Dr. Gudrun Ziegler;

Inspiring Woman of the Year in Arts: Florence Hoffmann.

 

Le trophée «Top Company for Gender Equity» a été attribué à la Bank of New York Mellon Luxembourg, qui se démarque dans la Grande Région avec un pourcentage équilibré entre

les hommes et les femmes à tous les niveaux hiérarchiques (40 % de femmes au niveau du comité exécutif ), ceci dans le domaine financier où, d’après l’ABBL, la moyenne est de 13,07 % de femmes au niveau du Comité de direction et 15,63 % au niveau du Conseil d’administration.

Cette remise de trophées, unique en Europe, est organisée par le Group Moraru S.à r.l. en partenariat avec l’ESSEC Business School et l’Amcham Luxembourg. Elle est placée sous le haut patronage de Viviane Reding, vice-présidente de la Commission européenne et parrainée par Xavier Bettel, bourgmestre de la Ville de Luxembourg.

www.inspiringwomen.lu

Download file :


MERKUR_03_2012_P85.pdf 

Marie-Béatrice Noble - 2012 Inspiring Woman of the Year in the Corporate World - Merkur - April 2012

Ziarul Zona Tecuci -

Eşti implicat în domeniul de formare a adulţilor ? Vrei să afli cât  mai multe despre tema “Diversitate şi egalitatea de gen” şi cât de eficientă este integrarea în cursuri de formare în domeniul tău profesional?

Aplică pentru o bursa Grundtvig și   participă la primul Forum European cu tematica   „Cele mai bune practici în materie de egalitate între femei şi bărbaţi” care va avea loc în data de  4 octombrie 2012, în Luxemburg. Bursa acoperă toate costurile legate de participare (de exemplu, de transport, taxa de înregistrare, taxa de cazare, etc ).

Citeste mai mult aici: http://ziarulzona.ro/2012/04/17/4771/

ziarulzona.ro/2012/04/17/4771/

Reportage RTL sur Inspiring Woman of the Year & Top Company for Gender Equity Awards' Ceremony

Reportage RTL sur Inspiring Woman of the Year & Top Company for Gender Equity Awards' Ceremony
 

 

 

http://www.youmake.tv/video?id=19547

www.youmake.tv/video?id=19547

Merkur - 04.2012 - Reconnaître et mettre à l’honneur les modèles...

www.inspiringwomen.lu

A l’occasion de la Journée Internationale de la Femme et pour la première fois dans la Grande Région, le public et un jury de dix professionnels de différents secteurs d’activité ont attribué le trophée «Inspiring Woman of the Year» à la femme qui inspire le plus dans un domaine d’activité généralement perçu comme masculin ou dont les compétences professionnelles et la réussite sont unanimement reconnus. Ainsi, plusieurs lauréates ont été récompensées dans les catégories suivantes: Inspiring Woman of the Year in Education: Fatima Rivas (Kids and the City, Rockids); Inspiring Woman of the Year in Finance: Françoise Thoma (BCEE); Inspiring Woman of the Year in Corporate Business: Marie-Béatrice Noble (MNKS); Inspiring Woman of the Year in Entrepreneurship: Rachel Treece (Fast); Inspiring Woman of the Year in Social & Community service: Sophie Molitor (SOS Village d’Enfants Monde); Inspiring Woman of the Year in Science, technologie & research: Dr. Gudrun Ziegler; Inspiring Woman of the Year in Arts: Florence Hoffmann.

Le trophée «Top Company for Gender Equity» a été attribué à la Bank of New York Mellon Luxembourg, qui se démarque dans la Grande Région avec un pourcentage équilibré entre les hommes et les femmes à tous les niveaux hiérarchiques (40 % de femmes au niveau du comité exécutif ), ceci dans le domaine financier où, d’après l’ABBL, la moyenne est de 13,07 % de femmes au niveau du Comité de direction et 15,63 % au niveau du Conseil d’administration.

Cette remise de trophées, unique en Europe, est organisée par le Group Moraru S.à r.l. en partenariat avec l’ESSEC Business School et l’Amcham Luxembourg. Elle est placée sous le haut patronage de Viviane Reding, vice-présidente de la Commission européenne et parrainée par Xavier Bettel, bourgmestre de la Ville de Luxembourg.

Download file :


MERKUR_03_2012_P85.pdf

Laborator de informatică performant, dotat din generozitatea sufletului: Clara Moraru

Astăzi la orele amiezii Colegiul Naţional „ ” a găzduit inaugurarea noului laborator de informatică „ ”. Au fost prezenţi la eveniment numeroase cadre didactice, reprezentanţi ai instituţiilor tecucene, invitaţi fiind sponsorul principal ,  inspectorul şcolar general Doru , primarul Eduard Finkelştain, deputat . Rolul de gazdă le-a revenit directorilor Ion Grecu, adj. Rodica Cristovici, insp. zonal Eugenia Olariu.Tecuceanca care a demonstrat că nu şi-a uitat nicicînd locurile natale, fiind acum stabilită la Luxemburg, d-ra. ,  a ajutat în nenumărate rînduri comunitatea noastră, de-a lungul ultimilor ani ocupîndu-se cu donarea echipamentelor informatice, tirurile trimise din Luxemburg  către România ajungînd atît la Colegiul Spiru Haret cît şi la alte unităţi şcolare din Tecuci.

Misiunea de tăierea panglicii i-a revenit atît d-rei Moraru cît şi primarului. Noul laborator este dotat cu 34 de calculatoare, birouri, asigurînd învăţămînt de calitate, fiind spaţios şi purtînd numele sponsorului. Deputat Carmen Axenie a subliniat că aduce mulţumiri Clarei pentru iniţiativa de care a dat dovadă, că este un lider al organizaţiei de femei din Luxerburg, şi, din experienţa acumulată a adus şi tecucenilor un sprijin. Inspectorul Resmeriţă a precizat că atunci cînd se donează este o chestie de bun simţ, însemnînd mult să investeşti în viitorul elevilor. Şi primarul Finkelştain a fost mulţumit că s-a deschis un laborator performat de informatică, menţionînd că se pregătesc viitorii oameni competenţi acolo.  “Din 2007 am astfel de acţiuni , de la om la om, din firma mea, din banii mei.  Asta nu înseamnă că sunt bogată…doresc să susţin proiectul  < Susţineţi educaţia şcolilor tecucene > iar bursa <Clara Moraru> va continua.  Am decis extinderea burselor, olimpic la chimie din 2010, Victor Miron, va beneficia de la 1 aprilie 2012 pînă în 2013 de bursă lunară de 2 mil. lei ( fiind în prezent student la o facultate de medicina în Bucureşti). Mă mîndresc că sunt tecuceancă, cu muncă, motivaţie, nimic nu este imposibil“ a conchis d-ra Clara Moraru. Emoţionantă a fost şi prezenţa mamei d-rei Clara Moraru în noul laborator, noi putînd să spunem doar “V-aţi crescut şi educat fiica foarte frumos doamnă!”

 

http://www.infotecuci.ro/stirile-din-tecuci/laborator-de-informatica-performant-dotat-din-generozitatea-sufletului-clara-moraru/

www.infotecuci.ro/stirile-din-tecuci/laborator-de-informatica-performant-dotat-din-generozitatea-sufletului-clara-moraru/

Inaugurarea oficială a laboratorului ”Clara Moraru” - Tecuci.eu

Inaugurare Clara Moraru 150x118 Inaugurarea oficială a laboratorului ”Clara Moraru”  Joi a avut loc inaugurarea oficială a celui de-al treilea de informatică al ” care poartă numele unei foste eleve, , stabilită , unde este fondatoare şi preşedintă a şi unde a întemeiat o şcoală de limbi străine. Clara a făcut de-a lungul timpului mai multe donaţii constând în material didactic, şi bani atât colegiului cât şi altor unităţi educaţionale tecucene. Laboratorul a fost dotat cu trimise de Clara din , anul trecut. Inaugurarea lui s-a făcut în prezenţa primarului Eduard Finkelştain, inspectorului şcolar general Doruleţ Rezmeriţă, directorilor Ion Grecu şi , deputatei Carmen Axenie, profesorilor, foştilor colegi, directorilor de instituţii educaţionale şi culturale. ”Se văd roadele eforturilor mai multor factori: domnişoarei Clara Moraru care ne-a donat aceste calculatoare, alături de altele care se găsesc în fiecare sală de clasă, Primăriei, care s-a ocupat de mobilierul specific laboratorului, unui alt sponsor, fost elev al liceului, Popa Vasile, care s-a ocupat de instalaţia electrică şi personalului liceului”, a spus directorul Ion Grecu. Deputata Carmen Axene şi ea fostă elevă a colegiului a felicitat-o pe Clara pentru iniţiativă şi pentru faptul că nu a uitat de unde a plecat. Inspectorul Doruleţ Rezmeriţă şi primarul Eduard Finkelştain au felicitat-o de asemenea şi au vorbit despre tradiţia care există în occident ca elevul să păstreze legătura cu fosta unitate de învăţământ, oferindu-şi suportul.

Încă o investiţie de la om la om: sprijinirea unui student la medicină

Inaugurare Clara Moraru 2 150x112 Inaugurarea oficială a laboratorului ”Clara Moraru”  ”Din 2007 am început anumite proiecte în Tecuci. Tot ceea ce fac este o investiţie personală, de la om la om. Din toată inima doresc să continui să susţin proiectul care chiar aşa se numeşte ”Susţineţi educaţia” şi care constă în a oferi material didactic, informatic şcolilor tecucene. Am decis extinderea bursei ”Clara Moraru” care a fost oferită unui olimpic la chimie în 2010. În 2011 a venit într-o vizită de studiu în Luxemburg. Am decis să-i acord din 1 aprilie 2012 până la 1 aprilie 2013 o bursă lunară de 2 milioane care să-i permită să studieze la Facultatea de Medicină”, a spus Clara Moraru. ”Faptul că am fost în Luxemburg mi-a deschis drumul de a mă comporta altfel în societate, de a mă implica şi eu. La fel cum alţii mă susţin pe mine, încerc şi eu să susţin pe alţii şi să contribuim împreună la evoluţia societăţii, pentru că societatea românească nu are numai această criză economică ci are o criză de identitate, socială, morală care trebuie rezolvată, iar schimbarea se face de jos, de la fiecare. Nu putem aştepta de la centru o schimbare a noastră. Trebuie schimbată mentalitatea noastră şi domnişoara Clara Moraru contribuie la această schimbare”, a declarat Victor Miron (fost elev al colegiului), studentul în anul I la Medicină în Bucureşti care va beneficia de bursă. În final, Clara i-a mulţumit mamei sale, prezentă la eveniment, pentru că a susţinut-o şi a ambiţionat-o de-a lungul anilor.

http://www.tecuci.eu/2012/03/23/presa-locala-nationala/stirile-saptamanii/inaugurarea-oficiala-laboratorului/

www.tecuci.eu/2012/03/23/presa-locala-nationala/stirile-saptamanii/inaugurarea-oficiala-laboratorului/

 

Clara Moraru, din nou la Tecuci - Monitorul de Galati, 26.03.2012

 Iulieta GROZA | Luni, 26 Martie 2012

La finele săptămânii trecute, Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Tecuci a fost gazda unui eveniment deosebit, inaugurarea oficială a celui de-al treilea laborator de informatică, ce poartă numele unei foste eleve, Clara Moraru, stabilită în Luxembourg, fondator şi preşedinte al Asociaţiei Femeilor Lidere. Acest laborator poartă numele Clarei Moraru având în vedere că această tânără cu suflet mare a făcut mai multe donaţii constând în calculatoare, material didactic, atât pentru unitatea de învăţămân unde a fost pregătită de-a lungul anilor, cât şi către alte şcoli din Tecuci şi comunele limitrofe. La eveniment au participat primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelştain, inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă, deputatul Carmen Axenie, directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret” - Ion Grecu, directorul adjunct Rodica Cristovici, foşti colegi ai Clarei Moraru, cadre didactice, precum şi elevi. Cei prezenţi au lăudat iniţiativa fostei eleve a colegiului de a ţine legătura cu unitatea de învăţământ, precum şi de a sprijini această unitate, prin iniţierea unor acţiuni menite să sprijine educaţia şi mai ales elevii cu rezultate remarcabile.
 
„,Îmi doresc să continui să susţin proiectul denumit «Susţineţi educaţia» şi care constă în a oferi material didactic, informatic, şcolilor tecucene. Am decis extinderea bursei «Clara Moraru» care a fost oferită unui olimpic la chimie în 2010. În 2011 a venit într-o vizită de studiu în Luxembourg. Am decis să-i acord din 1 aprilie 2012 până la 1 aprilie 2013 o bursă lunară de 2 milioane de lei vechi care să-i permită să studieze la Facultatea de Medicină”, a spus Clara Moraru.
Cel care va beneficia de bursa „Clara Moraru” este Victor Miron, student în anul I la Medicină, un tânăr cu putere de muncă şi mai ales cu o dorinţă „sufocantă” de a reuşi.
”Faptul că am fost în Luxembourg mi-a deschis drumul de a mă comporta altfel în societate, de a mă implica pentru a susţine pe cei din jur, aşa cum am fost susţinut şi eu, astfel încât să contribuim împreună la evoluţia societăţii, pentru că societatea românească nu are numai această criză economică ci are o criză de identitate, socială, morală care trebuie rezolvată, iar schimbarea se face de jos, de la fiecare. Nu putem aştepta de la centru o schimbare a noastră. Trebuie schimbată mentalitatea noastră şi domnişoara Clara Moraru contribuie la această schimbare”, a spus Victor Miron
În momentele deosebite, încărcate emoţional, Clara Moraru nu a uitat să-i mulţumeaască mamei sale  pentru sprijinul pe care i l-a acordat de-a lungul timpului şi mai ales pentru faptul că a încurajat-o în toate demersurile.
 
  http://monitoruldegalati.ro/comunitate/clara-moraru-din-nou-la-tecuci-11786.html

 

monitoruldegalati.ro/comunitate/clara-moraru-din-nou-la-tecuci-11786.html

Laborator "Clara Moraru" la Spiru Haret Tecuci - Monitorul de Galati, 01.11.2011

Iulieta GROZA | Marţi, 01 Noiembrie 2011

La nivelul Colegiului Naţional „Spiru Haret” Tecuci a fost înfiinţat cel de-al treilea laborator de informatică, iar acest lucru a putut fi posibil datorită sprijinului acordat de Clara Moraru, o fostă elevă a unităţii de învăţământ tecucene.Noul laborator de informatică este format din 34 de calculatoare, donaţia Clarei Moraru, iar ca recunoştinţă pentru această donaţie conducerea colegiului a hotărât ca laboratoruol să poarte numele de său. Amănunte referitoare la această  realizare ne-au fost oferite de către prof. Rodica Cristovici, director adjunct al Colegiului: „Noul laborator, care poartă numele fostei noastre eleve, Clara Moraru, este realizat dintr-un număr de 34 dintre calculatoarele trimise din Luxemburg în luna mai, iar alte16 fiind au fost repartizate în alte clase, unde avem şi videoproiectoare, ceea ce ajută la desfăşurarea orelor de curs în mod modern. Prin programul «Motivaţie, performanţă, recompensă», ce a debutat în 2010 şi urmează să se încheie în 2012, Clara a mai sprijinit constant vârfurile de la «Spiru Haret», oferind burse, excursii... Pentru ca laboratorul să fie unul total nou, noi am comandat mobilier specific, am efectuat o serie de lucrări care se impuneau unui astfel de laborator şi am dat o nuanţă de luminozitate şi modernitate sălii de curs”.

 

http://monitoruldegalati.ro/comunitate/laborator-clara-moraru-la-spiru-haret-tecuci-8906.html

monitoruldegalati.ro/comunitate/laborator-clara-moraru-la-spiru-haret-tecuci-8906.html

Saracii Tecuciului au primit alimente, imbracaminte si jucarii - Monitorul de Galati, 03.03.2011

Iulieta GROZA | Vineri, 03 Iunie 2011

În cadrul serviciului de Asistenţă Socială din Tecuci se află înscrise persoanele ce fac parte din pătura cea mai săracă a oraşului şi care necesită sprijin pentru a supravieţui. De Înălţarea Domnului, toţi aceştia au avut parte de daruri constând atât în produse alimentare, fructe şi legume, cât şi în obiecte de îmbrăcăminte şi jucării. „Avem un grup de voluntari din Tecuci şi din Matca, care de două ori pe săptămână aduc pachete cu produse alimentare, dulciuri, fructe, legume şi le dau celor din Centrul de zi. De aceste pachete beneficiază un număr de 10 adulţi şi 10 copii, aceste persoane sunt cuprinse în evidenţele noastre, iar pe lângă acestea există şi alţi beneficiari, mai puţini la număr, persoane nedeplasabile, cărora le sunt duse pachetele cu alimente la domiciliu. Darurile sunt bine primite de către cei din centru, având în vedere că toţi sunt lipsiţi de resurse financiare, iar copiii fac parte din familii numeroase”, a declarat Dorina Doroşan.
Nici săracii înscrişi la cantina de ajutor social nu au fost uitaţi la această importantă sărbătoare creştinească, ei primind daruri numeroase constând în obiecte de îmbrăcăminte şi jucării.
„Am primit o donaţie importantă de obiecte de îmbrăcăminte şi jucării, donaţie făcută de către Clara Moraru, fostă elevă a Liceului «Spiru Haret», aflată acum în Luxemburg. Lucrurile primite nu sunt noi, însă se află într-o stare foarte bună şi pot fi folosite fără probleme. Asistaţii noştri s-au bucurat foarte mult de darurile primite, mai ales că acestea au venit într-o zi semnificativă”, ne-a informat Maricela Dănilă, consilier la Centrul de Zi.

http://monitoruldegalati.ro/comunitate/saracii-tecuciului-au-primit-alimente-obiecte-de-imbracaminte-si-jucarii-5953.html

monitoruldegalati.ro/comunitate/saracii-tecuciului-au-primit-alimente-obiecte-de-imbracaminte-si-jucarii-5953.html

Photo gallery from the Awards' Ceremony on Wort.lu

Photos from the Inspiring Woman of the Year & Top Company for Gender Equity Awards' Ceremony - last 8th of March 2012:
http://www.wort.lu/wort/web/en/photogalleries/179119/index.php

www.wort.lu/wort/web/en/photogalleries/179119/index.php 

"Des femmes méritantes à l'honneur" - Letzebuerger Journal, 10th March 2012 

"Inspirierende Frauen" - Luxemburger Wort, 10th March 2012

 

Un évènement unique et d'exception: Inspiring Wo-Men - La Soirée des Ambassadeurs

Un évènement unique et d’exception
« Inspiring Wo-Men : La Soirée des Ambassadeurs » :
rencontrer dans un cadre informel et chaleureux sept ambassadeurs basés au Grand-Duché de Luxembourg
 
 
Pas moins de sept ambassadeurs basés au Grand-Duché de Luxembourg ont accepté le défi lancé par Clara Moraru et l’« Inspiring Wo-Men Business Club » le 26 janvier passé de parler du plus grand défi de leur carrière. Ainsi, le club a accueilli au Cercle Munster SE Roxana Iftimie, Ambassadeur de la Roumanie, SE Mihai Gribnicea, Ambassadeur de la République de Moldavie, SE Philippe Guex, Ambassadeur de la Suisse, SE Robert A. Mandell, Ambassadeur des Etats-Unis, SE Hubertus von Morr, Ambassadeur de l'Allemagne, SE Luc Teirlinck, Ambassadeur de la Belgique et SE Kart Celalettin, Ambassadeur de la Turquie.
 
La « Soirée des Ambassadeurs » s’est proposée de démystifier la fonction d’ambassadeur et de montrer le coté humain derrière la fonction et les sacrifices qu’implique une telle profession, car comme Clara Moraru l’a rappelé en paraphrasant Martin Luther King Jr « la vraie mesure d'une personne n'est pas la façon dont il se comporte dans les moments de confort et de commodité, mais comment il se défend faces aux obstacles et défis ». Dans cette même logique, l’évènement a également permis d’introduire le nouveau partenaire de l’Inspiring Wo-Men Business Club, la Banque Pictet & Cie, qui contribuera à démystifier la finance et gestion patrimoniale de la famille auprès des femmes à travers des ateliers de travail sur cette thématique qui représente une des préoccupations des membres du club. 

Agefi Febr 2012 -

Un évènement unique et d’exception
« Inspiring Wo-Men : La Soirée des Ambassadeurs » :
rencontrer dans un cadre informel et chaleureux sept ambassadeurs basés au Grand-Duché de Luxembourg
 
Pas moins de sept ambassadeurs basés au Grand-Duché de Luxembourg ont accepté le défi lancé par Clara Moraru et l’« Inspiring Wo-Men Business Club » le 26 janvier passé de parler du plus grand défi de leur carrière. Ainsi, le club a accueilli au Cercle Munster SE Roxana Iftimie, Ambassadeur de la Roumanie, SE Mihai Gribnicea, Ambassadeur de la République de Moldavie, SE Philippe Guex, Ambassadeur de la Suisse, SE Robert A. Mandell, Ambassadeur des Etats-Unis, SE Hubertus von Morr, Ambassadeur de l'Allemagne, SE Luc Teirlinck, Ambassadeur de la Belgique et SE Kart Celalettin, Ambassadeur de la Turquie.
 
Ainsi, la « Soirée des Ambassadeurs » s’est proposée de démystifier la fonction d’ambassadeur et de montrer le coté humain derrière la fonction et les sacrifices qu’implique une telle profession, car comme Clara Moraru l’a rappelé en paraphrasant Martin Luther King Jr « la vraie mesure d'une personne n'est pas la façon dont il se comporte dans les moments de confort et de commodité, mais comment il se défend faces aux obstacles et défis ». Dans cette même logique, l’évènement a également permis d’introduire le nouveau partenaire de l’Inspiring Wo-Men Business Club, la Banque Pictet & Cie, qui contribuera à démystifier la finance et gestion patrimoniale de la famille auprès des femmes à travers des ateliers de travail sur cette thématique qui représente une des préoccupations des membres du club.
 
La soirée a été très riche en émotions et expériences. D’un coté, le cadre chaleureux et informel a permis aux membres et ambassadeurs de faire meilleure connaissance et discuter des synergies possibles. En même temps,, chaque ambassadeur a été introduit officiellement par un membre du Inspiring Wo-Men Business Club, notamment Viviane Neiter, administrateur de plusieurs sociétés et fondatrice du cabinet Neiter Consulting, Barbora Albinova, administrateur, Open Field, Catharina Biver, managing director, Sparx Factory, Gabriele Meter-Lehnen, managing director, Optimized Financial Solutions sàrl, Elvira Gritcan, étudiante enthousiaste en Master à l’ Université de Luxembourg, Ernestina Tancredi,doctorante en gestion des ressources humaines à l’Université de Luxembourg, Myriam Van Wouwe, managing director, Ides Engineering. D’un autre coté, les ambassadeurs ont joué le jeu et accepté de parler à cœur ouvert d’expériences dont, comme ils l’ont avoué, ils ne parlent jamais, comme, par exemple, réapprendre à aimer son pays, travailler sous l’ombre et l’autorité de son père dans l’entreprise familiale ou bien choisir le célibat afin de se consacrer à 300% à sa profession. Une belle soirée que le club et les ambassadeurs ont envie de réitérer.
 
A noter que le prochain grand évènement du club aura lieu à l’occasion de la Journée Internationale de la Femme le 8 mars prochain quand seront reconnus des modèles féminins de la Grande Région dans les catégories suivantes : finance, science, technologie et recherche, éducation, travail social etc. Aussi, le trophée « Inspiring Woman of the Year » sera attribué aux femmes qui inspirent autour d’elles avec leurs idées, énergie et engagement, ceci afin d’offrir de l’inspiration et motivation aux plus jeunes, tandis que le trophée « Top Company for Gender Equity » sera remis à l’organisation qui a démontré des résultats mesurables dans le recrutement, la rétention et l'avancement d'un pourcentage équilibré entre les hommes et les femmes à tous les niveaux hiérarchiques.
 
L’initiative « Inspiring Woman of the Year » est placée sous le patronage de Mme Viviane Reding, Vice-Présidente de la Commission Européenne, responsable Justice, Droits Fondamentaux et Citoyenneté et sous le parrainage du Xavier Bettel, député et maire de la Ville de Luxembourg et de Viviane de Beaufort, fondatrice des programmes « Entreprendre au féminin » et « Women Be Board Ready » à l’ESSEC Business School. Elle est également soutenue par Amcham, la Chambre Américaine de Commerce du Luxembourg.
 
Il convient de souligner qu’une place sera offerte à chaque table corporate à un étudiant de l’Université de Luxembourg et que le grand public a pu influencer l’attribution des trophées car 50% des votes viennent du public qui a voté en ligne pour celle qui l’inspire le plus dans chaque domaine d’activité. 
 
Agefi Luxembourg sera présent à la Soirée de la Femme de l’Année le 8 mars prochain et vous tiendra informés sur cette belle initiative qui contribue de manière significative à une meilleure visibilité et reconnaissance des modèles féminins et ainsi à une meilleure représentation des femmes et hommes dans notre société à tous les niveaux hiérarchiques. Nous souhaitons beaucoup de succès à l’« Inspiring Wo-Men Business Club » à Clara Moraru dont nous trouvons génial le concept Wo-Men (c’est à dire femmes et hommes dans le même mot).
 
Pour plus de détails sur l’évènement ou l’initiative, nous vous invitons à consulter le site internet  www.women-leaders.eu ou bien à contacter Clara Moraru, initiatrice et présidente du Jury, par e-mail à l’adresse info@women-leaders.eu ou par téléphone au numéro suivant : (+352) 26 47 85 03.

Download file :


AGEFI_February_2012.pdf www.women-leaders.eu/Uk/Photos/Default.asp?FO=/Uploads/Photos/Images/Inspiring%20Wo-men%20Ambassadors%20-%2026%20Jan%2012

Ziarul Zona Tecuci - În luna martie se inaugurează laboratorul de informatică « Clara Moraru » 09.02.2012

               

În data de 22 martie 2012, orele 12,00, în cadrul Colegiului Național “Spiru Haret” din Tecuci va avea loc inaugurarea Laboratorului de Informatică « Clara Moraru ».

Momentul oficial va fi urmat de un cocktail servit de elevi de la specializarea ospătar-chelner în alimentaţie din cadrul Grupului Şcolar „Ovid Caledoniu”, anunță Clara Lăcrămioara Moraru pe pagina de Facebook.

Cel de-al treilea laborator de informatică al Colegiului Naţional ”Spiru Haret” a primit numele Clarei Moraru, fostă elevă, stabilită în prezent la Luxemburg. Laboratorul« Clara Moraru » a fost dotat cu calculatoare trimise de inimoasa tecuceancă în luna mai a anului trecut. Un alt transport cu donații în calculatoare, material didactic, cărți și obiecte vestimentare a ajuns la Tecuci în luna octombrie  a anului 2011.

Prin programul «Motivaţie, performanţă, recompensă» 2010-2012, Clara Moraru  a oferit  constant sprijin financiar elevilor cu performanțe deosebite la învățătură(burse, excursii de documentare la universități din Transilvania, excursii la Luxemburg-moment în care 5 elevi din Tecuci însoțiți de un cadru didactic au fost premiați și felicitați de Clara Moraru și de  Alteța  Regală Principele Radu de România).

Având în vedere numeroasele acte de caritate și donațiile făcute către mai multe unități școlare din Tecuci (Școala nr.10, Școala nr.11, Grădinița nr.17, Școala Sportivă, Grupul Școlar Industrial, Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, etc) Clara Lăcrămioara Moraru este așteptată la Tecuci cu brațele deschise.

http://ziarulzona.ro/2012/02/09/in-luna-martie-se-inaugureaza-laboratorul-de-informatica-%C2%AB-clara-moraru-%C2%BB/

ziarulzona.ro/2012/02/09/in-luna-martie-se-inaugureaza-laboratorul-de-informatica-%c2%ab-clara-moraru-%c2%bb/ 

What women want - Made in Luxe - February 2012

Cette nuit, ne réussissant pas à dormir, j'ai découvert un héros de notre temps: l’homme vivant dans un couple homosexuel. Car qu'est ce qu'un héros? D’après Wikipedia, c’est un personnage réel ou fictif dont les haut-faits valent qu'on chante sa geste. Selon les cultures c’est un idéal, un surhomme ou simplement une personne courageuse, faisant preuve d'abnégation. 
 
A mon humble avis, cet homme est un héros car c’est bien lui qui repasse, nettoie les sanitaires, trie le linge et lance une lessive, change les draps, lave les sols, soit les 6 tâches ménagères courantes que les hommes rechignent ou refusent de faire d’habitude dans un foyer, d’après l’Observatoire Européen de la répartition des tâches ménagères au sein du couple. En effet, avoir un partenaire de vie qui partage véritablement la vie d’un foyer avec ses hauts et ses bas, cela tient plus au rêve qu’à la réalité avec laquelle de nombreuses femmes sont malheureusement confrontées, surtout au moment de l’arrivée des enfants. Car saviez-vous que les statistiques montrent qu’au momentles hommes deviennent pères, ils commencent à travailler plus d'heures tandis que les femmes soit arrêtent de travailler pendant de longues périodes de temps soit travaillent davantage à temps partiel afin de mieux s’occuper de la famille?
 
Et si le partage équilibré des taches ménagères courantes entre conjoints était la recette de la longévité du couple ?
 
Clara Moraru,
Femme d’affaires, fondatrice de l’école de langues Languages.lu et de la plateforme Inspiring Wo-Men, présidente du Jury du trophée « Inspiring Woman of the Year » 

Business Review - "Inspiring women awards" - January 2012 

Made in Luxe - Des femmes d'exception - 17.01.2012

Pour progresser, une société a toujours besoin de leader. Et ce dernier ne doit pas forcément être un homme.
 
Si vous connaissez une femme qui inspire ses collègues et collaborateurs avec ses idées, son dynamisme et ses engagements,
Si cette dernière mérite une reconnaissance de la part de la part de la communauté afin qu'elle puisse inspirer encore plus de gens, n'hésitez pas à l'inscrire aux trophées "Inspiring Woman of the Year" et "Top Company for Gender Equity". Les inscriptions sont ouvertes sur www.inspiringwomen.lu jusqu'au 1er février.
 
La cérémonie de remise des trophées aura lieu le 8 mars, à l'occasion de la Journée Internationale de la Femme, au Cercle Municipal, Luxembourg.
 
www.women-leaders.eu

Paperjam - 15.12.2011 - Call for Applications / Nominations: “Inspiring Woman of the Year”

Call for Applications / Nominations: “Inspiring Woman of the Year” and "Top Company for Gender Equity" Awards

Dates de l'évènement: 

Jeudi 8 Mars 2012 (Toute la journée)

 

Does your company recognize the importance of inspiring the next generation by providing positive role models for women?
Is there in your organization a woman who has achieved significant success and is inspiring colleagues, collaborators and neighbors with her ideas, drive and commitment?
Does she deserve more recognition and visibility in order to inspire even more people?

Applications / nominations for the “Inspiring Woman of the Year” & "Top Company for Gender Equity" Awards are now open on www.inspiringwomen.lu and will be closed on the 1st of February. Votes will be shared 50%-50% between the jury and the public who can vote online until the 15th of February 2012.

The “Inspiring Woman of the Year” & "Top Company for Gender Equity" Awards are organized by Clara Moraru in partnership with ESSEC Business School and in collaboration with Amcham Luxembourg. The Awards are placed under the patronage of Mrs Viviane Reding, Vice - President of the European Commission, and Xavier Bettel, the new Mayor of the City of Luxembourg, is our godfather.

The Awards Ceremony will take place on the 8th of March 2012 - on the occasion of the International Women's Day - at Cercle Municipal, Luxembourg. Seats are limited, and bookings are processed on a "first come, first served" basis.

Lieu de l'évènement: 

Cercle Municipal, Luxembourg

Infos et inscriptions: 

For any questions, comments or suggestions, feel free to contact:
Clara Moraru, President of the Jury
info@inspiringwo-men.eu
www.inspiringwo-men.eu

Société(s) organisatrice(s): 
www.paperjam.lu/agenda/fr/call-applications-nominations-inspiring-woman-year-and-top-company-gender-equity-awards 

352 Magazine - November 2011: "Clara Moraru - Inspiring Woman"

Download file :


Champagne_Clara Moraru_Nov11.pdf 

Modèles taille patron - Le Jeudi 06.10.2011

Modèles taille patron


Pour Clara Moraru (deuxième sur notre photo en partant de la droite), l'initiative permettra d'améliorer la représentativité des femmes dans la vie économique

L'idée: mettre en avant des modèles de réussite au féminin afin d'inspirer les jeunes générations.

 


Marc Fassone

Le trophée Inspiring Woman of the Year se propose de reconnaître l'importance des modèles qui inspirent et influencent les femmes en mettant à l'honneur les femmes qui non seulement ont réussi dans leur carrière mais inspirent autour d'elles avec leurs idées, leur énergie et leur engagement, ceci afin d'offrir inspiration et motivation aux plus jeunes, introduit Clara Moraru, à l'initiative du projet.
Un projet qui couronne d'une action commencée en 2009 par le lancement de l'initiative Women Leaders in Europe et l'organisation des conférences-dîners «Inspiring Women».
L'inspiration est au cœur de la démarche de Clara Moraru, qui croit dans le pouvoir des modèles. Et qui y voit un moyen d'améliorer la représentativité des femmes dans la vie économique.
Elle tient à préciser que son initiative n'est pas féministe. Au lieu de continuer à nous plaindre qu'il n'y ait pas suffisamment de femmes dans les top managements et les conseils d'administration et de chercher à imposer des quotas, il vaut mieux se concentrer à reconnaître, récompenser et rendre visibles les femmes qui ont réussi dans différents domaines d'activités, et faire ainsi avancer les choses de manière positive et constructive en montrant des modèles que tous peuvent suivre. Des modèles qui n'évoluent pas dans la sphère des people mais dans des activités concrètes, entreprenariat, science, finance, médias ou philanthropie.
Autre écueil que les organisateurs veulent éviter: celui du narcissisme. Si tout le monde a besoin d'une reconnaissance publique de ses compétences et réussites, les femmes sont généralement plus discrètes et plus modestes. Il n'est pas toujours évident de les convaincre de se mettre en avant.

vote public

Le trophée s'est alors imposé à ses yeux comme la manière de les inciter à le faire. De fait, on peut s'inscrire soi-même ou proposer la candidature d'une autre personne– sous réserve qu'elle ait donné son accord.
Seront récompensées les femmes modèles de la Grande Région dans huit catégories.
Les entreprises sont également de la partie. Le trophée Top Company for Gender Equity mettra à l'honneur celles ayant réussi l'équilibre entre hommes et femmes. «Ici, on regardera les pourcentages, pas les intentions.»
Les inscriptions sont ouvertes. jusquau 1er février sur le site www.inspiringwomen.lu. Les votes du public y seront également recueillis dès aujourd'hui et jusqu'au 15 fevrier.
Le jury procédera aux votes entre le 15 février et le 1er mars. Le public et le jury se partageront 50% des voix chacun.
Palmarès le 8mars prochain.

 

Passa Parola - 07.10.2011

Insiping woman of the year & top company for gender equity

Un trofeo che si propone di riconoscere l’importanza dei modelli che ispirano le donne, premiando  non solo quelle hanno raggiunto obiettivi important inella loro carriera ma che, allo stesso tempo, con la loro energia e il loro impegno ispirano comportamenti virtuosi e motivazioni alle donne più giovani.

“Per ispirare le giovani  verso determinati mestieri e professioni non sempre visibili e per dare riconoscenza pubblica alle donne che spesso rimangono nell’ombra”. Con queste parole Clara Morau, imprenditrice di lungo corso e fondatrice della Fédération des Femmes Cheffes d’Entreprises et de Femmes leader du Luxembourg aslb ha spiegato le ragioni di questo premio, lo scorso 29 settembre, presso il Cercle Munster a Luxembourg- Grund.

Insiping woman of the year è un premio che, nato sotto il patrocinio del deputato Xavier Bettel (DP), ha raccolto intorno a sé molti personaggi pubblici e membri della giuria come, tra gli altri, Viviane de Beaufort della ESSEC Business School, fondatrice del programma “Entreprendre au féminin” e “Woman Be Board Ready” , Isabella Leonarduzzi fondatrice e direttrice di JUMP Forum Belgio (www.forumjump.be) e Aude De Thuin, creatrice del Women’s Forum (www.womens-forum.com).

Le categorie del premio sono:

finanza

educazione

servizi sociali e comunitari

media

scienza, tecnologia e ricerca

arte

piccole e medie imprese

imprenditoria

L’iscrizione deve avvenire tramite un rappresentante ufficiale di associazioni, federazioni, club, imprese o poposte di un singoo. Le donne nominate devono vivere e lavorare a Lussemburgo e nella Grande Région. Le nomine sono visibili su internet al sito: www.inspiringwomen.lu dove tutti possono votare. I voti saranno divisi 50% tra il pubblico e 50% dalla giuria, composta da uomini e donne rappresentanti dell’economia, del settore imprenditoriale e dell’università..

Il Top Company for Gender Equity si propone di premiare una organizzazione che ha dimostrato risultati rimarchevoli rispetto l’equità di genere.

Entrambi i premi saranno assegnati durante una cerimonia che si terrà il giorno 8 marzo 2012 in presenza di Viviane Reding, vicepresidente della Commissione europea.

Per informazioni e candidature:

www.inspiringwomen.lu

www.inspiringwo-men.eu

(picci)

www.passaparola.info/2011/10/07/insiping-woman-of-the-year-top-company-for-gender-equity/

Les femmes et entreprises qui inspirent seront récompensées

Dulcinéa.lu - September 22nd, 2011

http://www.dulcinea.lu/article/177-les-femmes-et-entreprises-qui-inspirent-seront-recompensees

Clara Moraru, femme d'affaires, fondatrice du centre de langues "Languages.lu" et de l'initiative "Women Leaders in Europe", s'investit énormément dans la promotion des femmes qui ont réussi dans le monde du business et non seulement. Elle organise régulièrement, depuis quelques années, des conférences intitulées "Femmes qui inspirent" pendant lesquelles les participantes peuvent échanger leurs expériences, apprendre les unes des autres et se soutenir mutuellement. Lors du prochain grand événement, le 29 septembre, elle lancera les trophées "Inspiring Woman of the Year" et "Top Company for Gender Equity" placés sous le patronage de Mme Viviane Reding, vice-présidente de la Commission européenne. 

Commençons par le début: en 2008, tu as commencé à développer l'initiative "Women Leaders in Europe" que tu as officiellement lancée en juin 2009. Qu'est-ce qui t'a motivée?

La société d'aujourd'hui a un réel besoin de modèles, hélas il n'y en a pas suffisamment qui soient visibles. Et je crois vraiment dans le pouvoir des modèles, dans l'inspiration qu'on peut puiser d'une autre personne. J'ai personnellement eu la grande chance d'avoir eu des modèles extraordinaires autour de moi qui m'ont motivé à réussir. Je me suis aussi aperçue qu'on associe toujours le succès avec les femmes qui ont réussi en tant que chanteuses, actrices, top-modèles etc., alors qu'il faudrait montrer également les réussites dans d'autres domaines d'activités, tels que l'entreprenariat, la science, la finance, les médias ou le travail volontaire dans des fondations. Ce sont ces images de réussite qui peuvent influencer les jeunes (filles ou garçons) dans le choix de leur future profession. Par exemple, quand on parle des domaines de la recherche, la technologie et la science, on n'y voit presque pas de femmes. Pourtant il y en a, mais on ne les voit pas suffisamment. J'estime qu'on a le devoir de transmettre certaines valeurs, comme l'égalité des chances, d'une génération à l'autre, à travers des exemples concrets et réels. 

En parallèle avec les conférences-diners intitulées "Femmes qui inspirent", tu as décidé d'organiser, le 8 mars prochain, "Inspiring Woman of the Year Award" qui sera décerné aux femmes qui ont réussi dans la Grande Région en plusieurs catégories. Penses-tu que ces femmes prêtent une importance à ce genre de récompenses? 

Que ce soit un individu (femme ou homme) ou une entreprise, tout le monde a besoin d'une reconnaissance publique de ses compétences et réussites. Les femmes sont généralement plus discrètes et plus modestes. Mais il est important que la société reconnaisse leurs compétences professionnelles. Il y a très peu de femmes qui se mettent en avant elles-mêmes; elles restent plutôt dans l'ombre. C'est d'ailleurs pourquoi dans le cadre des trophées "La femme qui inspire de l'année", il est possible non seulement de s'inscrire soi-même, mais également de proposer la candidature d'une autre personne - sous réserve qu'elle ait donné son accord. J'espère que cette possibilité va motiver également les entreprises à promouvoir leurs femmes remarquables. 

Je tiens à dire que cette initiative n'est pas féministe. Mon avis est qu'au lieu de continuer à nous plaindre qu'il n'y a pas suffisamment de femmes dans le top management ou les conseils d'administrations et imposer des quotas (quoi que je suis pour les quotas comme symbole), il vaut mieux se concentrer à reconnaître, récompenser et rendre visibles les femmes qui ont déjà réussi dans différents domaines d'activités et ainsi faire avancer les choses de manière positive et constructive, en montrant des modèles qui motivent, inspirent et que les autres peuvent suivre.

Je précise également que les hommes soutiennent et sont impliqués dans cette initiative tout aussi que les femmes. Par exemple, le député Xavier Bettel est dans notre comité de parrainage et le jury nombre 4 hommes: Vito Cassone (Economist Club), Nicolas Ries (AIMS), Paul Schonenberg (Amcham) et Michal Wittmann (Alpha Management, consul honoraire). Cette initiative est réalisée en partenariat avec ESSEC Business School et son programme "Women Be Board Ready" dirigé par Viviane de Beaufort qui est également membre de notre jury, ainsi que Rita Knott (Coaching Mentoring Consulting), Sonia Pinternagel (Assist Relocation), Viviane Neiter (Neiter Consulting) et moi-même qui préside le jury. 

Quel sera le déroulement de la compétition?

Les inscriptions seront ouvertes le 29 septembre, à l'occasion de la conférence animée par trois femmes d'exception: Aude de Thuin, fondatrice du Women's Forum (le Davos au féminin) et du French Forum, Jacqueline Hugues-Lundy, fondatrice des trophées "Inspiring Women" en Angleterre, et Isabella Lenarduzzi, fondatrice du JUMP Forum en Belgique. Entre le 29 septembre et le 1er février, les femmes peuvent s'inscrire ou proposer d'autres personnes. Le vote du public se déroulera en parallèle avec la période des inscriptions sur le site www.inspiringwo-men.eu, jusqu'au 15 février. Le jury procédera aux votes entre le 15 février et le 1er mars. Le public et le jury se partageront 50 % des voix chacun. 

Dans quelles catégories les femmes pourront-elles s'inscrire?

La compétition a deux formats. Le premier est destiné aux femmes individuelles qui ont réussi dans leurs domaines d'activités, tels que la finance, éducation et arts, entreprenariat, services sociaux et communautaires, médias ou sciences, technologies et recherche. Puis il y a un autre trophée, "Top Company for Gender Equity", basé sur des données quantitatives, qui sera offert à une entreprise qui se remarque dans la Grande Région par le meilleur équilibre femmes - hommes à tous les niveaux hiérarchiques. 

www.dulcinea.lu/article/177-les-femmes-et-entreprises-qui-inspirent-seront-recompensees

Participation of Clara Moraru at the Kuddel Muddel radio show :

September 15th, 2011

Schifflange, Grand Duchy of Luxembourg

http://kuddelmuddel.podomatic.com/entry/2011-09-19T00_02_32-07_00

kuddelmuddel.podomatic.com/entry/2011-09-19T00_02_32-07_00

Ziarul Zona Tecuci - "Clara Moraru si Women Leaders in Europe - September 13, 2011

http://www.ziarulzona.ro/2011/09/13/clara-moraru-si-women-leaders-in-europe/

La iniţiativa WOMEN LEADERS IN EUROPE, al cărei fondator şi lider este tecuceanca CLARA MORARU , artiştii,  studenţii sau/şi femeile din România, şi in special din Tecuci , sunt invitaţi/e  a proiecta un trofeu care va fi acordat caştigatorilor Concursului  ”Inspiră femeia a anului” . Desenele sau modele pot fi depuse în orice format ( de la modele foarte detaliate ,digitale , desene schematice sau chiar fotografii mai mici ale unui prototip).

Persoana a carui proiect va fi selectat ca fiind câştigător ,alături de popularitatea de care se va bucura în întreaga lume ,atât în presa cât şi la televiziuni, va fi recompensat şi financiar, premiul constând în bani, respectiv  1500 EUR.În plus, câştigătorul va primi, de asemenea, bilete VIP la “Femeia care Inspiră a Anului” îin cadrul Galei de decernare a Premiilor . „Femeia care Inspira a Anului” joacă un rol esenţial în recunoaşterea importanţei vitale a modelelor de rol, care servesc pentru a inspira şi influenţa femeile.

„Femeia care Inspiră a Anului” se adresează deasemeni mai multor categorii de persoane  cu activităţi în domeniul  finanţelor, în educatie şi arte ,în lumea afacerilor, în domeniul social şi a activitaţilor neremunerate în folosul comunitaţii, în mass media, în stiinţa ,tehnologie şi cercetare, în antreprenoriat.

Joi 29 septembrie 2011,orele 18.30 , la “Cercle Munster” din Luxembourg va avea loc Conferinţa “Inspiring women” .
Această seară specială va fi o oportunitate unică de a descoperi trei femei extraordinare :
- Aude de Thuin, fondator al Forumului femeilor şi Forumul francez, Franţa (www.womens-forum.com) (discurs în limba franceză),
- Jacqueline Hugues – Lundy, fondator al “Inspirand Femei” Awards, Marea Britanie (www.inspiringawards.co.uk) (discurs în limba engleză), şi
- Isabella Lenarduzzi, fondator şi director general al forum Mergi, Belgia (www.forumjump.be) (discurs în limba franceză / engleză).

Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.inspiringwo-men.eu sau la adresa de e-mail info@inspiringwo-men.eu .

Un alt proiect de amploare pe care Clara Moraru il pune la dispozitia femeilor din Tecuci dar şi din judetul Galaţi, îl reprezintă  ”Antreprenoriatul la feminin”, proiect care va fi lansat în septembrie la Bucuresti şi care se adresează femeilor cu spirit antreprenorial. Participarea la programul pilot este gratuită, se adresează femeilor cu varste cuprinse între 18-64 de ani , cunoştinţe elementare de limba engleză .Informaţiile pot fi gasite ţi pe site-ul ESSEC Romania la urmatoarea adresă: https://sites.google.com/a/essec.edu/romania-foundation/woman-entrepreneurship Informaţii şi detalii puteţi obţine şi de la vigroux@essec.edu.

www.ziarulzona.ro/2011/09/13/clara-moraru-si-women-leaders-in-europe/ 

Luxemburger Wort - 02.07.2011

Symposium im Cercle Munster
 
Umdenken ohne Quote
 
„Women Leaders in Europe“ fördern Frauen in Führungspositionen
 
VON SANJA SIMIC
 
Seit zwei Jahren setzt sich die Initiative „Women Leaders in Europe“ von Clara Moraru
dafür ein, erfolgreiche Business-Entscheiderinnen in Luxemburg sichtbar zu machen.
 
Am Freitag organisierte die Initiative, gemeinsam mit der Essec Business School, ein Symposium im Cercle Munster über „Frauen, die inspirieren“. Knapp dreißig Vertreterinnen aus dem Luxemburger Wirtschaftsleben nahmen daran Teil und konnten mit anderen weiblichen Führungspersönlichkeiten ihre Erfahrungen austauschen.
 
„Wir wollen erfolgreiche Entscheiderinnen in den Vordergrund stellen, damit sie als Vorbild für junge Unternehmerinnen und andere Frauen in Führungspositionen dienen können“, erklärt Clara Moraru. Sie hat im Rahmen ihrer Initiative in den vergangenen zwei Jahren zwei Bücher über erfolgreiche Luxemburgerinnen und Frauen aus der Großregion veröffentlicht.
Im kommenden März verleiht „Women Leaders“ einen Preis an die erfolgreichsten Frauen im Großherzogtum, in den Kategorien Finanzen, Sozialwesen, Medien, sowie unter anderem Wissenschaft und Kunst. Bei der gestrigen Konferenz hatten die Teilnehmerinnen die Gelegenheit, sich mit der ehemaligen belgischen Politikerin und Unternehmerin Michèle Detaille auszutauschen, sowie mit der französischen Professorin Viviane de Beaufort und Viviane Neiter, Mitglied in mehreren Verwaltungsräten.
 
Richtiges Coaching
 
Michèle Detaille sprach sich dabei gegen gesetzlich vorgeschriebene Quotenregelungen in Verwaltungsräten aus. „Sie schränken die Freiheiten der Aktionäre zu sehr ein“, sagte Detaille. Frauen sollten den Weg zu den Verwaltungsräten, sowie zum Top Management auf ganz natürliche Art und Weise finden.
 
Für Viviane de Beaufort liegt die Herausforderung darin, Frauen, die Führungspositionen anstreben, richtig zu coachen. „Sie müssen lernen, mehr Vertrauen in sich selbst und in ihre Fähigkeiten zu haben“, so die Professorin der Essec Business School. „Frauen auf Führungsposten verfügen über eine überaus hohe Kompetenz, doch es fehlt ihnen oft am nötigen Selbstvertrauen.“ Viviane de Beaufort rät ihnen, sich nicht zu verstellen und die alten Modelle nicht nachzuahmen, sondern frischen Wind in die Führungsposten zu bringen.
 
„Frauen nehmen in den Verwaltungsräten oft eine Vermittlerrolle ein“, berichtete Viviane Neiter aus eigener Erfahrung.
 
Darüber hinaus würden sie einen hohen Menschlichkeitsfaktor in die Räte miteinbringen.
 
Luxemburger Wort
Samstag, den 2. J

 

Download file :


LuxemburgerWort_02072011_Umdenken_ohne_Quote.pdf

Dulcinéa.lu - Appel aux artistes - 26.07.2011

Appel aux artistes: créez le trophée qui sera attribué à la femme la plus inspirante de la Grande Région!

 

L'initiative Women Leaders in Europe est à la recherche d'artistes et d'étudiants créatifs pour réaliser le trophée qui sera attribué aux gagnantes de "Inspiring woman of the year" Award qui aura lieu le 8 mars 2012. 

Cet événement a été créé pour inspirer et motiver toutes les femmes à développer leur carrière professionnelle, en attirant leur attention à celles qui ont déjà réussi et qui ont déjà inspiré leurs collègues et collaborateurs grâce à leurs idées, comportement et engagement. 

L'award "Inspiring Woman of the Year" sera decerné aux femmes de la Grande Région dans plusieurs catégories: 

 • finance
 • éducation et arts
 • monde de l'entreprise
 • services sociaux et communautaires
 • médias
 • sciences, technologies et recherche
 • L'entrepreneuse de l'année

Un montant de 1500 € sera offert à la personne qui présentera le meilleur projet du design du trophée. À part cela, elle verra son oeuvre dans les médias internationaux, grâce à une large couverture médiatique de l'événement, et elle pourra elle-même rencontrer les femmes les plus inspirantes du Luxembourg, de France, de Belgique et d'Allemagne lors de la soirée gala du 8 mars 2012. 

Les projets du trophée (sous forme de dessins numériques, croquis ou même photos du prototype) sont à adresser avant le 1er semptembre 2011 8 heures du matin à l'initiative Women Leaders in Europe, soit au format électronique à info@inspiringwo-men.eu, soit par la voie postale à l'adresse suivante: 

Women Leaders in Europe

initiative du Group Moraru sàrl

6, rue Marguerite de Brabant

L-1254 Luxembourg

Plus d'infos sur www.inspiringwo-men.eu

www.dulcinea.lu/article/159-appel-aux-artistes-creez-le-trophee-qui-sera-attribue-la-femme-la-plus-inspirante-de-la-grande-region-

Radio Tecuci - 18.07.2011

Clara Moraru revine cu vesti bune pentru femeile din Tecuci prin intermediul postului de radio

Tecuceanca Clara Moraru, prima Presedinta a Femeilor Lidere din Luxemburg, revine in viata orasului ori de cate ori are ocazia.
Pana acum ,Clara Moraru a ajutat cu bani 20 de familii care au avut de suferit in urma inundatiilor din 2007,a donat carti Bibliotecii municipale, calculatoare la Spiru Haret si Ovid Caledoniu si 30 de pachete cu ajutoare pentru nevoiasi .
In plus, Bursa Clara Moraru este oferita celor mai buni elevi pe baza rezultatelor obtinute la olimpiadele nationale si internationale.
De data aceasta ,Clara Moraru vine cu un program care se adreseaza si femeilor din Tecuci: ”Antreprenoriatul la feminin”, proiect care va fi lansat in septembrie la Bucuresti si care se adreseaza femeilor cu spirit antreprenorial.
Participarea la programul pilot este gratuita,se adreseaza femeilor cu varste cuprinse intre 18-64 de ani , cunostinte elementare de limba engleza .

Informatiile pot fi gasite si pe site-ul ESSEC Romania la urmatoarea adresa:

https://sites.google.com/a/essec.edu/romania-foundation/woman-entrepreneurship

Informatii si detalii puteti obtine si de la vigroux@essec.edu

Femeile care doresc sa se inscrie in acest program Antreprenorial ,trebuie sa trimita pana in data de 16 septembrie 2011 , la adresa de mail mentionata mai sus un CV cu fotografie + plic + formularul completat ( se gaseste pe site-ul amintit).
VN:D [1.9.6_1107]

www.radiotecuci.ro/2011/07/18/clara-moraru-revine-cu-vesti-bune-pentru-femeile-din-tecuci-prin-intermediul-postului-de-radio/

Merkur - 28.07.2011 - 8ème édition de la conférence "Inspiring women"

Group Moraru sàrl à travers son initiative RSE «Women Leaders in Europe» a récemment organisé en partenariat avec ESSEC Business School la 8e édition de la conférence «Inspiring women» suivie par le symposium «Madame l’Administrateur». Lancé en 2009, le concept des conférences «Inspiring women» est de donner la parole à des femmes, dont la réussite professionnelle est incontestable et qui représentent des modèles qui puissent inspirer d’autres personnes. Pas moins de 19 femmes remarquables issues du monde de l’entreprise, de la diplomatie et du secteur associatif ont ainsi déjà été mises à l’honneur.

Deux invitées d’honneur, Michèle Detaille, Managing Director de No-Nail Boxes et administrateur FEDIL Business Federation Luxembourg et Sonia Biraschi, General Manager et membre du Comité de Direction de la banque State Street ont fait part de leur parcours vers la réussite professionnelle.
 
Le symposium «Madame l’Administrateur» a fait intervenir deux femmes sur des questions liées à la gouvernance d’entreprise: Viviane de Beaufort, professeur de droit européen des affaires à la prestigieuse école d’affaires ESSEC, membre du Club Recherche de l’IFA, membre de l’European Corporate Governance Institute, fondatrice des programmes «Women be European board ready» et «Entreprendre au féminin», et Viviane Neiter, administratrice de sociétés cotées et non cotées en France, membre de divers groupes de travail à l’Autorité des Marchés Financiers et fondatrice du cabinet Neiter Consulting.
 
La prochaine conférence «Inspiring women» aura lieu le 29 septembre prochain avec trois nouvelles invitées: Aude de Thuin, fondatrice du Women’s Forum (France), Isabella Lenarduzzi, fondatrice et managing director du Forum JUMP pour l’avancement des femmes dans leur carrières (Belgique) et Jacqueline Hughes – Lundy, fondatrice des trophées «Inspiring Women» (Royaume Uni).

Dulcinéa.lu - 05.07.2011

Découvrez l'article publié aujourd'hui par notre partenaire média, Dulcinéa.lu, sur le symposium organisé vendredi passé en partenariat avec ESSEC Business School.

 

www.dulcinea.lu/article/134-quotas-dans-les-conseils-d-administration-ou-ailleurs

Mywort.lu - Conférence "Femmes qui inspirent: Michèle Detaille et Sonia Biraschi"

Conférence "Femmes qui inspirent: Michèle Detaille et Sonia Biraschi"

www.mywort.lu/grund/9477384.html

Clara Moraru répond à la question de Paperjam "Comment améliorer la représentativité des femmes dans les instances dirigeantes des entreprises?"

Daniela Clara Moraru - CEO (Group Moraru)

Le fait d’être une femme a eu une influence (positive ou négative) sur votre parcours professionnel?

«Non, le fait d’être une femme n’a pas eu d’influence significative sur mon parcours professionnel même s’il y a eu certains éléments qui auraient pu le changer.

Par exemple, lors de ma première création d’entreprise à 20 ans dans le domaine de la restauration, j’ai eu quelques défis liés au fait d’être jeune patronne célibataire. En effet, les agents du contrôle financier (que des messieurs) étaient des clients réguliers de mon restaurant (sans toutefois penser à payer les additions) et demandaient à ce que je m’attarde à table avec eux. En plus, ils insistaient à ce que je les accompagne dans des clubs après la fermeture avec des intentions peu voilées.

C’était dans la culture des gens que derrière une femme qui réussit, il y a un homme (ou plusieurs) qui la soutient et à qui elle lui rend ses faveurs. Il a fallu beaucoup de délicatesse, de diplomatie et des nerfs de fer pour les faire penser à autre chose afin de garder des relations amicales sans toutefois faire des concessions. J’ai résisté à ces jeux de pouvoir pendant plus de 6 mois, mais après j’ai décidé de céder mes parts. C’était moins de 10 ans après la révolution roumaine, cela a heureusement changé depuis.

J’ai néanmoins continué mes rêves d’entrepreneur et créé peu de temps après une agence de voyages, Transylvania Tours.

Quelle serait, selon vous, la première mesure à prendre pour améliorer la représentativité des femmes dans les instances dirigeantes (conseils d’administration, comités de direction) des entreprises?

«Je ne crois pas qu’il peut y avoir une seule mesure à prendre, mais plutôt un ‘bouquet’ de mesures, à différents niveaux: de l’individu, de l’entreprise, du gouvernement.

 • rendre visibles des modèles féminins de réussite qui puissent être une source d’inspiration pour d’autres femmes, surtout dans des domaines qui attirent généralement moins de femmes, comme la technologie, les sciences, la finance etc. (C’est ce que je m’efforce de faire avec l’initiative «Femmes qui inspirent»)
 • un système de quota pragmatique, réaliste et (peut-être?) transitoire qui permette à des femmes et hommes compétents d’avoir une priorité au niveau des CA ou comités des directions afin de rattraper le déséquilibre hommes – femmes, quand il existe. (Je ne crois pas le discours que j’entends autour de moi que des quotas «femmes» puissent rendre moins exigeant.)
 • instituer une culture favorable à la diversité et développer plus de formations pour dissiper les stéréotypes et malentendus liés au sexe.
 • améliorer les infrastructures des communes qui permettent aux deux membres du couple de travailler à plein temps s’ils le souhaitent (ex: maisons de relais).
 • mettre en place des politiques du capital humain des entreprises qui permette plus de flexibilité dans l’entreprise et une gestion de carrière individuelle, au cas par cas, en fonction des priorités de chaque, femme ou homme, qui sont différents à différentes étapes de vie.
 • encourager les hommes à partager davantage les tâches parentales et à prendre le congé parental.

Lire l'article sur Paperjam

www.paperjam.lu/article/fr/ce-qu-en-pensent-les-femmes#moraru

"Inspiring women" in the press

Michèle Detaille, notre oratrice de la conférence "Inspiring women" - présentée par Dulcinéa.lu, notre partenaire média

 

Read the article here

www.dulcinea.lu/article/120-mich-le-detaille-tout-est-possible-quand-on-veut-

Princely Guests at Romanian Charity Gala - MyMosaik.lu - 2nd of March 2011

Yesterday evening, Women Leadership in Europe* held a Charity Gala at the Hotel Le Royal under the high patronage and with Special Guest HRH Prince Radu of Romania.

Dozens of people from the economic, diplomatic and political world in Luxembourg attended and were treated to a wonderful evening, serenaded by a traditional Romanian group of musicians - Sava Negrean-Brudascu, Ioan Berci and their band - during the cocktail reception prior to the banquet dinner and tombola.

This event (....) encourages talented students who have distinguished themselves by exceptional results in national and international competitions as part of the "Clara Moraru scholarship" created by the Spiru Haret High School and the town of Tecuci in 2010, under the project funded by Women Leaders Luxembourg.

The 6 "Clara Moraru" students from 2010 were present at the Charity Gala: Victor Miron, voted Best Romanian student of the year in 2010, first prize in the International Chemistry "Chimexpert" competition; Gianina Drut, first prize in the National Romanian competition in language and literature; Simina Diaconu, silver medal at the International Mathematics competition; Andrei Ciocan, third prize in the National Informatics competition; Ana Maria Gorgan, special mention in the national Geography competition; Alexandru Hulea, special mention at National Mathematics Competiton.

* Women Leadership in Europe is an initiative of Group Moraru sàrl which include the publishing of 2 books on women leaders in Luxembourg and the Greater Region, and regular events entitled “Inspiring women”.
Read the entire article here

Click here for our photo album of the evening.

www.flickr.com/photos/52514302@N05/sets/72157626176525062/

Romanian Charity Gala Dinner at The Royal - My Wort.lu - 01.03.2011

Five talented Romanian students Druta Gianina, Gorgan Ana Maria, Ciocan Andrei,Hulea Alexandru and Miron Victor are currently visiting Luxembourg to receive their prizes in Literature, Maths, IT, Geography and Chemistry .

Tonight 's dinner Gala, organised by Clara Moraru, the President of the Luxemburgish association: inspiringwo-men.eu and under the high patronage of HRH Prince Radu has been for many a nice introduction to Romanian culture, gastronomie and music.

 

Read the article here

www.mywort.lu/centre/5874647.html 

Luxembourg féminin -

Wir brauchen die Frauenquote, leider - L'Essentiel 01.02.2011

Kerstin Smirr - L'Essentiel 01.02.2011

LUXEMBURG – Soll eine Quote Unternehmen vorschreiben, wie viele Frauen sie in Spitzenpositionen beschäftigen müssen? Während die EU darüber debattiert, sind die Vertreterinnen des starken Geschlechts nicht bedenkenlos von einer rechtlichen Regelung überzeugt.

Frauen-Netzwerk für Quote

«Wir brauchen die Quote», ist Clara Moraru überzeugt. Sie ist eine der Verantwortlichen des Zusammenschlusses «Leadership Féminin», in dem sich Frauen in Führungspositionen in Luxemburg organisieren. «Wir brauchen einen offiziellen Rahmen. Luxemburg ist ein konservatives Land», meint Moraru. Sie fordert, dass in sechs bis zehn Jahren ein Anteil von 40 Prozent Frauen in Positionen mit Entscheidungsgewalt erreicht werden müsse. Ohne Einführung einer Quote dauere der Prozess zu lange. «Bis dieser Anteil auf natürliche Weise dahin steigt, müssten wir 60 Jahre warten».

Read more .....

 

www.lessentiel.lu/de/news/story/--Wir-brauchen-die-Frauenquote--leider---22637664

Merkur - Women leadership in Europe : Les femmes à l’honneur - November 2010

La Table ronde organisée par l’initiative Women Leadership in Europe au début du mois d’octobre sur le thème «Qualités, rôles, défis et satisfactions d’un leader», à laquelle ont participé quelque 145 personnalités issues du monde économique, diplomatique et social, notamment Marja Letho, ambassadeur de Finlande au Luxembourg, Monica Jonsson, fondatrice de CoachDynamix, David Micallef, manager général de Bank of New York Mellon et Christopher Bowman, directeur de l’International School of Luxembourg, a également été l’occasion de présenter le livre Women Leadership in the Greater Region de Clara Moraru, membre fondateur de la Fédération des Femmes Cheffes d’Entreprises et première responsable communication et relations publiques, ainsi que membre fondateur de l’association Femmes Leaders du Luxembourg et première présidente.
 
Après la parution en 2009 d’une édition nationale – Leadership féminin au Grand-Duché de Luxembourg (en français et en anglais) – la nouvelle édition s’intéresse à la Grande Région – Women Leadership in the Greater Region (en anglais). Une édition européenne est prévue pour 2011.
 
L’ouvrage Women Leadership in the Greater Region soutient la politique d’égalité entre femmes et hommes et permet de sensibiliser un nombre important de personnes, de promouvoir la prise de conscience individuelle et collective en mettant en avant le succès d’une quarantaine de femmes issues du monde économique, diplomatique et social à travers leur portrait. Le livre souhaite contribuer à créer des modèles qui puissent inspirer les jeunes et comporte quelques innovations par rapport à la première édition, notamment un chapitre sur les qualités à développer par les femmes qui souhaitent accéder à des postes de décision, des recommandations de plus de 100 femmes et hommes, ainsi que des recherches et études scientifiques et un chapitre sur les associations et réseaux existants dans la Grande Région.
 
Parallèlement à la parution du livre, ce projet multidimensionnel englobe également une série de photographies qui fera l’objet d’expositions itinérantes (15 novembre 2010-15 janvier 2011: présentation dans le cadre du centre financier de la BCEE à Esch-sur-Alzette), des conférences-dîners «Femmes qui inspirent» et un site Internet interactif www.inspiringwo-men.eu qui permet aux femmes de s’inscrire gratuitement dans ce «Who’s who» des femmes décisionnaires.

 

Vous pouvez commander votre exemplaire via le site Internet: www.inspiringwo-men.eu  

ou en envoyant un e-mail à l’adresse info@inspiringwo-men.eu

www.cc.lu/merkur/72_180470_MERKUR_NOVEMBRE_2010.pdf

Agefi - Dec 2010 - Gala Maroc - Présentation de deux femmes entrepreneurs marocaines

Présentation de deux femmes entrepreneurs marocaines du Luxembourg

 

Le 11 novembre, à l’Hôtel Royal, Clara Moraru a organisé une Soirée de Gala Maroc dont l’objectif était de faire connaître deux femmes entrepreneurs marocaines au Luxembourg: Sonia Pinternagel et Aicha Bemer.
 
Cette soirée, placée sous le patronage de S.Exc. M. Samir ADDAHRE, ambassadeur du Maroc, a attiré plus de soixante personnalités du monde économique et politique de la Grande Région et a été la deuxième d’une série de manifestations de Clara Moraru dans le cadre de son livre Women Leadership in the Greater Region lancé récemment à la Chambre de Commerce afin d’améliorer la visibilité des femmes entrepreneurs et leaders de la Grande Région. La Soirée de Gala Maroc a permis de découvrir la richesse culturelle du Maroc grâce à un spectacle de haute qualité combinant musique et danse marocaines et a été plus particulièrement l’occasion de présenter les parcours professionnels et les histoires de succès de deux femmes entrepreneurs marocaines du Luxembourg présentées dans l’ouvrage Women Leadership in the Greater Region. En introduction, Christian Bogaert (Managing Director, IBc) et Clara Moraru ont souligné l’idée de responsabilité envers les générations à venir et ont partagé leur foi dans le pouvoir des modèles qui motivent et inspirent les jeunes à explorer l’entreprenariat et le leadership. En effet, les jeunes entrepreneurs ont besoin d’encouragements et de modèles et le livre Women Leadership in the Greater Region permet de découvrir une quarantaine de portraits de femmes qui comptent dans la Grande Région: des femmes entrepreneurs, femmes ambassadeurs, femmes à la tête d’entreprises et d’ associations sans but lucratif.
 
La première intervenante, Aicha Bemer, de formation designer, a expliqué qu’elle a toujours aimé les beaux objets. C’est justement cette passion qui l’a poussée à créer la division des cadeaux d’entreprise de la société de son mari, I-BC International Business Communication, spécialisée dans la communication et qui gérait notamment le magazine Entreprendre au Luxembourg. En quelques années, la division qu’elle a créée est devenue l’activité la plus importante de l’entreprise et plus tard son unique activité, l’entreprise ayant décidé de se concentrer seulement sur les cadeaux d’entreprise. I-BC a ouvert des bureaux dans 7 autres villes (Paris, Bruxelles, Anvers, Hong Kong, etc) et employe une vingtaine de collaborateurs.
 
La seconde intervenante, Sonia Pinternagel a raconté comment elle a commencé à travailler à 16 ans dans le restaurant familial et a fait des études d’assistante de direction. En effet, rien ne la prédestinait à devenir chef d’entreprise si ce n’est que sa passion pour les gens et sa grande volonté de les aider. Aujourd’hui, Sonia Pinternagel est à la tête de la société Assist Relocation qui est le numéro un dans le domaine de la relocation et assure une installation harmonieuse au Luxembourg des expatriés venus des quatre coins du monde. Trouver un logement qui correspond à leurs styles de vies, placer les enfants dans une bonne école, avoir les documents administratifs en ordre (permis de travail, permis de résidence) sont des besoins de base qui doivent être atteints avant qu’ils puissent atteindre un équilibre entre leurs vies professionnelles et privées. Le 18 novembre 2010, Assist Relocation a été récompensé dans le cadre des Luxembourg HR Awards pour ses "Best Worklife Balance & Wellbeing Services".
 
La manifestation a été sponsorisée par Assist Relocation, I-BC International Business Communication et Languages.lu.
A noter que la prochaine conférence – dîner "Femmes qui inspirent dans la finance" aura lieu le 27 janvier 2011 sous le patronage du Ministre des
Finances, Luc Frieden, au Cercle Munster Luxembourg et mettra en évidence le parcours exceptionnel de deux femmes leaders du monde financier, membres du comité exécutif de deux banques importantes de notre pays: Françoise Thoma (BCEE) et Isabelle Guillou (Société Générale Bank & Trust). Pour toute information complémentaire, contactez:
Clara MORARU
Auteur de l’ouvrage "Women Leadership in the Greater Region"
Tél: (+352) 26 47 85 03
info@inspiringwo-men.eu
www.inspiringwo-men.eu

Soirée de Gala Maroc:

Download file :


Deux femmes entrepreneurs marocaines_Agefi Dec2010.pdf

Agefi Nov 2010 - More women on executive boards – Why ?

Recently the European Commission has warned companies that if they do not move voluntarily to ensure gender balance on executive boards, it will force them to. The enforcement of the quota system introduced in Spain and Germany, even though efficient in these countries, seems not to be popular in Luxembourg where the Minister for Equal Chances is openly against such practice. Most of us prefer that businesses develop their own cultures, processes and systems naturally, in order to become fully gender balanced. However, it was estimated that, if no special measures are taken by companies or governments to ensure gender balance (at least one third of each gender, male or female) it would take another 60 years for women to be equally represented at the top level.

Gender balance in the business world is however a necessity and a strategic issue as the largest growing economic force in the world is not China or India, but women! A Harvard Business Review article published in 2009 in the context of the financial crisis also recommended this approach: “A focus on women as a target market – instead of on any geographical market – will up a company’s odds of success when the recovery begins. Understanding and meeting women’s needs will be essential to rebuilding the economy; therein lies the key to breakout growth, loyalty, and market share.”(1)

Companies not only need to understand women, who are responsible for about 80 percent of the consumer goods purchasing decisions, but they also must attract, recruit and retain the majority of the newly educated talent of the world: in Europe women earn 59% of university diplomas and 61% of PhD degrees. In addition, research clearly shows that European companies with 3 or more women in senior management scored higher on average for each organisation criterion than those companies with no women at the top. There is also likely to be a correlation between the number of women in leadership and good financial performance, namely 11,4% return on equity compared with an average of 10,3%, EBIT operating result of 11,1% against an average of 5,8%, and stock price growth of 64% against the average of 47% over the period 2005-2007.(2)

We hear almost on a daily basis about the equal opportunities which are being offered to men and women with no discrimination in favour of either gender, but purely based on meritocracy. We can not stop asking ourselves though, how it is possible that these so called meritocratic systems constantly promote a majority of men at the top leadership positions?

Some elements need to be mentioned:
1. Men are running most organisations today, and are usually 70% and often 100% of the leadership. Selection and career advancement criteria have been requiring conforming to a masculine norm of long hours, endless travel and office politics.

2. The careers of women are not as linear as men’s. Indeed, the age at which employees are identified as high potentials for leadership roles is between 30 and 35 years old, which is also the age at which women usually start their family lives and have their first child. In addition, other obstacles seem to exist for women career advancement: mental barriers, prejudices towards the role of women in society, opposition or resistance to female leadership styles, unequal access opportunities to entry and mid-level positions, etc.

3. The qualities which are important for an entry job and middle management versus a top leadership position are different. Women tend to think that if they work hard, have technical competence and control they will naturally be promoted. The appointment to leadership positions is however not only based on job performance, but also largely on self-promotion, making achievements visible, expressing ambition, pursuing power, and participation in informal networks. These rules are unwritten and the information is generally passed on orally through networks and informal mentoring relationships, which women usually miss because of their limited time involved in company politics. Women normally also avoid getting involved in informal discussions and meetings before or after work, when they are usually busy with family responsibilities and their relative modesty (in communication terms) is rarely seen positively, and actually is interpreted as lack of leadership, vision or charisma.(3)

Gender balance in organisations is not just a women’s issue, but a general business and strategic issue which needs to be approached by companies just as any target market. It’s not the women who need to be “fixed”; the organisations and society need to adapt to the new macroeconomics, including demographic, cultural and education changes. Creating internal women’s networks is not enough, and even appointing one woman in the senior management will not change the situation as research has shown that it takes a critical mass, around 30% of women on a top leadership team for the impact to be felt on performance.(4)

To finish on a positive note, I am happy to let you know that in order to help companies improve their gender balance at the top level, a list of highly skilled and experienced women from different European countries is being produced in Luxembourg, which companies will be able to get access to as of March 1st 2011, and use when selecting and appointing women for their independent administrator positions.

Clara Moraru

Want to know more?
Order your copy of the book on www.inspiringwo-men.eu
Contact Clara Moraru on info@inspiringwo-men.eu

1) Silverstein, M J and Sayre, K, The Female Economy, Harvard Business Review, September 2009
2) McKinsey & Co (2007) Women matter: Gender diversity, a corporate performance driver
3) Wittenberg-Cox, Avivah – How Women Mean Business, Wiley, 2010
4) McKinsey & Co (2008) Women matter: Female leadership, a corporate performance driver

www.agefi.lu/mensuel/Article.asp?NumArticle=13433

Clara Moraru on the November - December cover of LEON Magazine

www.leonmagazine.com/leonmagazine.com/Lire_le_magazine_en_ligne.html

Women Leadership in the Greater Region - KeepContact - 29.10.2010

 

 A network is like a good doctor, if you have a good one, you’ll be taken care of well. » - Ludivine Plessy, CEO Keep Contact, extrait de ‘Women Leadership in the Greater Region’

Mercredi 6 octobre 2010, la Chambre de Commerce accueillait une Table ronde sur le thème “Qualités, rôles, défis et satisfactions d’un leader” pour marquer le lancement du livre Women Leadership in the Greater Region de Clara Moraru.

Avec la participation de S.E. Marja Letho, l’ambassadrice de Finlande au Luxembourg, Monica Jonsson, fondatrice de CoachDynamix, David Micallef, manager général de Bank of New York Mellon et Christopher Bowman, directeur de l’International School of Luxembourg, la table ronde, animée par Clara Moraru, entrepreneur, a attiré plus de 145 personnalités du monde économique, diplomatique et social.

Après les mots de bienvenue de Sonia Pinternagel, managing director Assist Relocation, Clara Moraru a présenté son ouvrage Women Leadership in the Greater Region. Elle a souligné notamment l’importance de la politique de diversité dans les comités de direction des entreprises et de montrer aux jeunes des exemples féminins de réussites professionnelles afin de démystifier l’entreprenariat et le leadership, qui ne sont plus, depuis de nombreuses années limités aux seuls hommes.

Women Leadership in Europe est un business social développé par la société Group Moraru sàrl dont la gérante, Daniela Clara Moraru, est membre fondateur de la Fédération des Femmes Cheffes d’Entreprises et première responsable communication et relations publiques, ainsi que membre fondateur de l’association Femmes Leaders du Luxembourg et première présidente.

Women Leadership in Europe est un projet unique en son genre dans l’Union Européenne qui a démarré en 2008. La première phase du projet intitulée « Leadership féminin au Grand-Duché de Luxembourg » a été lancée officiellement le 3 juin 2009.

Il s’agit d’un projet multidimensionnel :
1. Un livre :
 • une édition nationale en 2009— Leadership féminin au Grand-Duché de Luxembourg lancé officiellement le 3 juin 2009 (ave des articles en français et anglais)
 • une édition Grande Région en 2010—Women Leadership in the Greater Region (en anglais)
 • et une édition européenne en 2011.
L’ouvrage Women Leadership in the Greater Region soutient la politique d’égalité entre femmes et hommes car, à travers une initiative privée, elle permet de sensibiliser un nombre important de personnes et de promouvoir la prise de conscience individuelle et collective en mettant en avant une quarantaine de portraits de femmes de succès du monde économique, diplomatique et social.
En plus, le livre souhaite contribuer à créer des modèles qui puissent inspirer les jeunes.

Il contient quelques innovations par rapport à la première édition :

§                     un chapitre sur les qualités à développer par les femmes qui souhaitent avoir accès à des postes de décision qui tient compte des recommandations reçues de la part de plus de 100 femmes et hommes ainsi que de recherches et études scientifiques,
§                     un chapitre sur les associations et réseaux existants dans la Grande Région,
§                     inclusion de femmes leaders dans les associations non profits ainsi que femmes ambassadeurs (ambassadeur des Etats Unis, de Finlande) etc.
 
2. Le livre est complété par une série de photographies qui font l’objet d’expositions itinérantes (21 octobre 2010 – présentation du livre et de l’exposition photographique au Salon à l’Envers à Thionville, 15 novembre – 15 janvier – présentation dans le cadre du centre financier de la BCEE à Esch-sur-Alzette)
 
3. des conférences-diners « Femmes qui inspirent » qui mettent à la disposition des femmes leaders une plateforme où elles peuvent présenter leurs succès, leurs parcours, gagner en visibilité et reconnaissance dans leurs communautés et ainsi inspirer les générations futures. (11 novembre – Soirée de Gala « Maroc » sous le patronage de S.E. Samir Addahre, Ambassadeur du Royaume du Maroc à Bruxelles— présentation de deux femmes entrepreneurs marocaines de Luxembourg, 27 janvier 2011 – conférence – diner « Femmes du monde de la finance qui inspirent » – sous le patronage du Ministre des Finances, Luc Frieden — présentation de femmes qui occupent des positions de leadership dans le domaine de la finance)
 
4. Un site Internet interactif www.inspiringwo-men.eu qui permet aux femmes de s’inscrire gratuitement dans ce « Who’s who » des femmes dans la prise de décision. Une moyenne de 7.500 visiteurs par mois.
 
L’initiative est soutenue en 2010 par Assist Relocation, Caroline Biss, I-BC et Languages.lu.
 
www.keepcontact.lu/women-leadership-in-the-greater-regionboo-149.php

Women leaders in the Greater Region - Luxemburger Wort - 07102010

Luxembourg.

Augmenter la visibilité des femmes leaders, mais aussi inciter d'autres femmes à  créer. Tel est l'objectif ambitieux que s'est donné Clara Moraru avec la publication de son nouveau  livre «Women Leadership in the Greater Region» aux Editions Dialogue. Après une édition  nationale parue en 2009 intitulée «Leadership féminin au Grand-Duché», Clara Moraru propose cette fois-ci une cinquantaine de portraits de femmes issues de la Grande Région. 

L'autre nouveauté est une diversité plus grande des profils d'activité.

«L'ouvrage ne se limite plus aux seules femmes cheffes d'entreprises, mais il accorde aussi une large place aux femmes diplomates et aux femmes qui dirigent des associations non lucratives», explique Clara Moraru lors d'une conférence de presse. Le livre est complété par une série de photographies qui font l'objet d'expositions itinérantes ainsi que par des conférences - dîners «Femmes qui inspirent – Inspiring women» qui mettent à la disposition des femmes leaders une plate-forme où elles peuvent présenter leur succès et leur parcours tout en gagnant en visibilité et en reconnaissance.

Enfin, un site internet (www.women-leaders.net) permet aux femmes de s'inscrire gratuitement dans ce «Who's who» des femmes dans la prise de décision, de proposer des activités et thèmes de débat, des événements, conférences et services liés aux femmes, d'exprimer leurs positions ainsi que de voter sur certains sujets. (ndp)

Les femmes leaders de la Grande Région

Download file :


Les_femmes_leaders_LuxemburgerWort_0712010.pdf

Donner du courage aux femmes - Point 24

Clara Moraru vient de sortir la seconde édition de son ouvrage «Women Leadership in the Greater Region»

Le livre a été composé intégralement en anglais cette année puisque c'est une édition destinée à la Grande région.

130 pages est un recueil qui recèle un choix de femmes qui ont un parcours atypique et qui ont l'esprit entrepreneurial. Le but est de montrer aux femmes que diriger n'est pas forcément un monopole masculin.

Le livre relié est un bel ouvrage de 130 pages – le contenu révèle le portrait de 37 femmes luxembourgeoises, françaises,

belges et allemandes. Clara Moraru a fait un focus sur leur parcours professionnel, montre la valeur et la vision de ces femmes sur le leadership et la leçon de leur succès. Clara termine chaque interview par une synthèse en quelques points qui résume une vision synthétique de chaque destin.

en vente sur www.inspiringwo-men.eu

 

 

Download file :


Donner_du_courage_aux_femmes_Point 24_11102010.pdf

Paperjam - 07.10.2010: Et si la femme était l’avenir de l’homme?

Et si la femme était l’avenir de l’homme?

Ce mercredi, la Chambre de Commerce de Luxembourg accueillait une table ronde consacrée aux femmes leaders dans la Grande Région.

Aux siècles précédents, les rôles dans le ménage étaient bien définis. L’homme partait travailler pendant que son épouse s’occupait du foyer. Mais la société a bien évolué. Et aujourd’hui, les femmes occupent de plus en plus de postes à responsabilités, voire elles sont leaders dans leurs entreprises. Une évolution logique lorsque l’on sait qu’en Europe, 60% des diplômés universitaires sont des femmes. Mais encore faut-il que les mœurs changent totalement.

Ce mercredi, la Chambre de Commerce de Luxembourg accueillait une table ronde consacrée aux femmes leaders dans la Grande Région. Participaient à ce débat Marja Letho, l’ambassadrice de Finlande au Luxembourg, Monica Jonsson, fondatrice de CoachDynamix, David Micallef, manager général de Bank of New York Mellon et Christopher Bowman, directeur de l’International School of Luxembourg. Une table ronde animée par Clara Moraru, entrepreneur et auteur du livre Women Leadership in the Greater Region.

Postes importants

D’un avis général, la présence des femmes à des postes importants est de plus en plus courante, et surtout positive. «La priorité des entreprises est de trouver des talents», soulignait Monica Jonsson. «Et l’augmentation de la présence féminine est bénéfique notamment au niveau de l’organisation. Leur prise de décision est souvent précise et sans tergiversation. Et de nos jours, il faut se positionner rapidement.»

De son côté, David Micallef n’y allait pas par quatre chemins.  «Dans mon entreprise, la majorité des postes importants sont occupés par des femmes. Cette présence entraîne un équilibre, voire un esprit modérateur lorsque les tensions sont présentes. Et comme la gent féminine possède beaucoup d’esprit critique, cela nous permet de progresser de manière rapide et efficace. Maintenant, les femmes sont confrontées à un challenge qui n’apparaît pas vraiment dans le parcours des hommes: le choix entre leur carrière et les obligations familiales. Le but est donc de trouver un juste équilibre afin que les deux domaines coexistent harmonieusement.»

Et cet équilibre semble s’être trouvé davantage en Finlande qu’au Luxembourg. «Selon les dernières statistiques, 40% des postes à responsabilités sont occupés par des femmes, contre seulement 5% au Grand-Duché», poursuit Marja Letho. «Il y a donc encore du travail dans certains pays, même s’il ne faut pas imposer la présence féminine à tout prix. Tout doit se faire naturellement pour ne froisser aucune susceptibilité. Un phénomène également dû au fait qu’il n’existe pas assez de structures parascolaires pour accueillir les enfants dont les parents travaillent tous les deux. Et dans ce cas, c’est souvent la maman qui sacrifie sa carrière au profit de l’éducation.»

Assertivité, élément clé

Mais pour arriver à ce statut professionnel, il faut avant tout avoir confiance en soi. «La performance est l’objectif principal, quels que soient le sexe, le niveau de diplôme ou la couleur de peau», précise Christopher Bowman. «Maintenant, on ne change pas les mentalités du jour au lendemain. Les femmes doivent encore redoubler d’efforts pour faire leurs preuves. C’est malheureux mais c’est comme ça. Les dames doivent avant tout se comprendre et avoir confiance en elles. Généralement, cela se passe très bien car, contrairement à la gent masculine, elles connaissent leurs objectifs et mettront tout en place pour y arriver. Ce n’est d’ailleurs pas un hasard si les entreprises comptant de nombreuses dames dans leur conseil d’administration progressent plus vite.»

En plus de la confiance en soi, l’assertivité reste un élément clé à développer pour les femmes. «Pour être de véritables leaders, il faut qu’elles aient cette capacité à exprimer leurs besoins, leurs attentes, leurs ressentis», ponctue Monica Jonsson. «C’est, en effet, un atout de choix pour leur permettre d’atteindre leurs objectifs professionnels et d’être reconnues dans leurs compétences.»

Et comme le soulignait Jean Ferrat, dans une de ses chansons, la femme est certainement l’avenir de l’homme.

Sébastien Yernaux 

Download file :


Paperjam_07102010.doc www.paperjam.lu/article/fr/et-si-la-femme-était-l’avenir-de-l’homme

La Voix - 6th of October 2010 - Le succès au féminin

Download file :


Le succes_au_feminin_LaVoix_07102010.pdf

Le Quotidien - 7th October 2010: 40 femmes qui comptent

Download file :


40_Femmes_qui_comptent_LeQuotidien_07102010.pdf

Et si la femme était l’avenir de l’homme? Blog Sébastien Yernaux - 08.10.2010

Ce mercredi, la Chambre de Commerce de Luxembourg accueillait une table ronde consacrée aux femmes leaders dans la Grande Région.

adam et eve.jpgAux siècles précédents, les rôles dans le ménage étaient bien définis. L’homme partait travailler pendant que son épouse s’occupait du foyer. Mais la société a bien évolué. Et aujourd’hui, les femmes occupent de plus en plus de postes à responsabilités, voire elles sont leaders dans leurs entreprises. Une évolution logique lorsque l’on sait qu’en Europe, 60% des diplômés universitaires sont des femmes. Mais encore faut-il que les mœurs changent totalement.

Ce mercredi, la Chambre de Commerce de Luxembourg accueillait une table ronde consacrée aux femmes leaders dans la Grande Région. Participaient à ce débat Marja Letho, l’ambassadrice de Finlande au Luxembourg, Monica Jonsson, fondatrice de CoachDynamix, David Micallef, manager général de Bank of New York Mellon et Christopher Bowman, directeur de l’International School of Luxembourg. Une table ronde animée par Clara Moraru, entrepreneur et auteur du livre Women Leadership in the Greater Region.

Postes importants

D’un avis général, la présence des femmes à des postes importants est de plus en plus courante, et surtout positive. «La priorité des entreprises est de trouver des talents», soulignait Monica Jonsson. «Et l’augmentation de la présence féminine est bénéfique notamment au niveau de l’organisation. Leur prise de décision est souvent précise et sans tergiversation. Et de nos jours, il faut se positionner rapidement.»

De son côté, David Micallef n’y allait pas par quatre chemins.  «Dans mon entreprise, la majorité des postes importants sont occupés par des femmes. Cette présence entraîne un équilibre, voire un esprit modérateur lorsque les tensions sont présentes. Et comme la gent féminine possède beaucoup d’esprit critique, cela nous permet de progresser de manière rapide et efficace. Maintenant, les femmes sont confrontées à un challenge qui n’apparaît pas vraiment dans le parcours des hommes: le choix entre leur carrière et les obligations familiales. Le but est donc de trouver un juste équilibre afin que les deux domaines coexistent harmonieusement.»

Et cet équilibre semble s’être trouvé davantage en Finlande qu’au Luxembourg. «Selon les dernières statistiques, 40% des postes à responsabilités sont occupés par des femmes, contre seulement 5% au Grand-Duché», poursuit Marja Letho. «Il y a donc encore du travail dans certains pays, même s’il ne faut pas imposer la présence féminine à tout prix. Tout doit se faire naturellement pour ne froisser aucune susceptibilité. Un phénomène également dû au fait qu’il n’existe pas assez de structures parascolaires pour accueillir les enfants dont les parents travaillent tous les deux. Et dans ce cas, c’est souvent la maman qui sacrifie sa carrière au profit de l’éducation.»

Assertivité, élément clé

Mais pour arriver à ce statut professionnel, il faut avant tout avoir confiance en soi. «La performance est l’objectif principal, quels que soient le sexe, le niveau de diplôme ou la couleur de peau», précise Christopher Bowman. «Maintenant, on ne change pas les mentalités du jour au lendemain. Les femmes doivent encore redoubler d’efforts pour faire leurs preuves. C’est malheureux mais c’est comme ça. Les dames doivent avant tout se comprendre et avoir confiance en elles. Généralement, cela se passe très bien car, contrairement à la gent masculine, elles connaissent leurs objectifs et mettront tout en place pour y arriver. Ce n’est d’ailleurs pas un hasard si les entreprises comptant de nombreuses dames dans leur conseil d’administration progressent plus vite.»

En plus de la confiance en soi, l’assertivité reste un élément clé à développer pour les femmes. «Pour être de véritables leaders, il faut qu’elles aient cette capacité à exprimer leurs besoins, leurs attentes, leurs ressentis», ponctue Monica Jonsson. «C’est, en effet, un atout de choix pour leur permettre d’atteindre leurs objectifs professionnels et d’être reconnues dans leurs compétences.»

Et comme le soulignait Jean Ferrat, dans une de ses chansons, la femme est certainement l’avenir de l’homme.

 

sebastienyernaux.skynetblogs.be/archive/2010/10/09/et-si-la-femme-etait-l-avenir-de-l-homme.html

Gender Balance discussed at Women in Leadership Book Launch - 07.10.2010

The second edition of the book Leadership féminin au Grand-Duché de Luxembourg was launched yesterday evening at the Chambre de Commerce in Kirchberg.

Sonia Pinternagel, owner-manager of Assist Relocation, welcomed everyone in the packed conference room who had come to honour the women presented in the new edition of the book, as well as both women and men for the issue of gender balance. She also thanked and introduced author Clara Moraru.

Clara said that people came along because of the issue of providing equal opportunities for men and women, and supporting gender balance in the workplace. She explained that encouraging women into leadership is a social business and was started by her company in 1999 with a 3,000 print run of the first edition.

Mentalities are changing and more roles can be filled by women than ever before, she said. Purchasing power of women has changed with women making 80% of consumer spending. She added that women in leadership roles have the possibility of affecting people's lives, and the book is a unique project, a non-profit social business which addresses various social issues, including raising the profile of women in business.

The book covers various domains of business, including diplomats, business leaders, entrepreneurs and also the non-profit sector. she then thanked many organisations who helped with the book, as well as the various sponsors. She said that each one in the audience can make a difference in promoting gender balance in the workplace and in social business.

Clara Moraru then moderated a round-table discussion with four invited guests: Her Excellency, Marja Lehto, the Ambassador of Finland to Luxembourg; Christopher Bowman, Director of the International School; Monica Johnsson, founder of Coach Dynamix; and David Micallef, General Manager of Bank of New York Mellon.

The discussion started off with some interesting facts and statements, including that research showed that companies with higher numbers of women in leadership teams showed significant better results that those without. The Bank of New York Mellon had experienced a paradigm shift from stereotypical leadership roles towards gender balance and the ISL supports it too, in appointing and promoting staff on merit.

The question was asked if gender balance resulted in women succeeding at the expense of men. The general consensus was that only a few people feel threatened. In the past 5-10 years, there has been significant movement in getting women into decision-making (operational) positions, but not necessarily at strategic decision-making levels.

On the comparison of gender balance in Luxembourg compared to in other countries, the Grand Duchy appears to be holding its own. However, there needs to be a public policy that supports combining families and careers.

Ambassador Lehto presented a case study of Finland where 55% of government ministers are women. The government implemented Gender Impact Assessment in a country where 71% of women participate in the labour market, but not at economic decision-making levels. In Luxembourg, women make up less than 5% of company board representation, while this figure is 27% in Sweden and 34% in Finland. In state-owned companies, the government's goal is for 40% of board members to be women. However, Finland is behind other countries in other areas, e.g. violence against women.

The panel then discussed tips for women who want to aspire to leadership positions and agreed that such tips are not gender-specific. Twenty years ago there was little self-confidence and assertiveness by women in business, but this has now changed a lot.

Many benefits are brought to companies by incorporating women into leadership positions, but how can we get the gender balance message across to men leaders, as opposed to women leaders? It needs a strong male sponsor of such a corporate initiative, rather than HR-led groups which are often informal. We need to ask what are the blocking factors in our organisation? and what are the measurement indicators to review the success of such initiatives?

The European Union has launched an initiative to support gender balance with Luxembourg's Commissioner Viviane Reding putting forward radical proposals to be adopted and implemented within the next five years.

The Women in Leadership initiative continues with a series of five events over the coming months, including the presentation of case studies of successful women in business.

Geoff Thompson

Download file :


Gender Balance discussed at Women in Leadership Book Launch_07102010.doc www.mymosaik.lu/index.php?option=com_k2&view=item&id=581:women-in-leadership-book-launch&Itemid=76

Ces femmes entrepreneurs qui inspirent - Lëtzebuerger Journal, 05 June by Cleme Condello

Ces femmes entrepreneurs qui inspirent

05.06.2010 - Cleme Condello

Dans le cadre de la semaine européenne de l’entreprenariat, la conférence-dîner «Femmes entrepreneurs qui inspirent» réunissait jeudi soir une centaine de femmes au Cercle Munster. Clara Moraru, du Groupe Moraru, la marraine de la soirée ne cache pas son ambition, de «mettre en valeur les capacités de femmes afin qu’elles exercent davantage de responsabilités professionnelles importantes».
L’enjeu n’est pas facile, car les différences perdurent entre les sexes et elles peuvent toujours freiner les jeunes femmes ou empêcher qu’elles poursuivent une carrière professionnelle déjà entamée.
Mais les mentalités changent, et l’atmosphère qui se respirait au dîner en était une démonstration claire.
 
Parmi les femmes entrepreneurs invitées figuraient Cynthia Stroum (Ambassadeur des États-Unis au Luxembourg), Odette Tonnaer (Yoaké Lounge SPA) et Corinne Cahen (Chaussures Léon et présidente de l’Union Commerciale de la Ville de Luxembourg).
 
Après l’accueil et l’introduction par Clara Moraru, Cynthia Stroum, dans son discours de bienvenu aux dames (et sept hommes) présentes, ravissait le public avec des anecdotes tirés de sa propre expérience de jeune femme.
«No husband but a good job»
Cette dame très engagée et mère d’une fille a été destinée comme ambassadeur au Luxembourg, suite à l’engagement dans la campagne électorale victorieuse du Président Obama, et ce: «dans un poste pour lequel je n’avais pas fait d’études, dans un job que je ne connaissais pas, dans un pays où je n’avais jamais mis les pieds». Derrière la boutade, Cynthia Stroum montrait les choix parfois difficiles auxquels elle a dû faire face tout au long de sa vie professionnelle. Ses conseils aux jeunes femmes étaient à la fois très clairs et passionnés: «usez et abusez de l’intuition féminine, cherchez toujours les opportunités, mais restez toujours gentilles, car, par la théorie des six degrés de séparation, vous pouvez être reliées à n‘importe qui n’importe quand, et les personnes vont toujours se rappeler vos comportements».
 
Odette Tonnaer est la patronne de Yoake Lounge Spa, qui représente pour cette charmante dame l’aboutissement d’une recherche professionnelle poursuivie avec acharnement (son conseil: «si vous avez un projet, foncez-y!»).
«Je suis un véritable produit du Benelux»
Comme elle-même le dit, «je suis passée de projet en projet, mais je n’ai jamais ressenti ça comme un travail, car je suis née dans une famille de chefs d’entreprise, à qui je dois une fière chandelle, quant à mon esprit entrepreneurial». Elle est née en Hollande, a vécu en Belgique avant de s’installer au Grand-Duché avec son mari luxembourgeois. Odette Tonnaer se considère «un véritable produit du Benelux», qui a su aider avec sa sensibilité et souplesse féminine l’entreprise familiale luxembourgeoise, car elle est capable de «regarder les choses avec les yeux des clients». En même temps, elle a su créer son propre business, la Yoake Lounge Spa, tout en s’acquittant de manière très satisfaisante des obligations familiales et de l’éducation de ses deux enfants, dont d’ailleurs elle est très fière.
 
Corinne Cahen, qui a succédé dans la direction de l’entreprise familiale Chaussures Léon, est la première femme à présider l’Union Commerciale de la ville de Luxembourg.
Les temps ont changé
Comme Présidente, elle a pris les choses en main, notamment pour faire mieux connaître et faciliter le commerce au cœur de la ville. Après ses études, elle avait entamé une carrière dans le journalisme, mais elle a finalement décidé un jour de s’occuper de l’entreprise familiale. Pour elle «la transmission de l’entreprise de famille est très difficile, car les sentiments familiaux sont toujours là et l’on ne sait jamais comment apporter du nouveau sans trop blesser la gestion précédente». Point de vue business, ce sont surtout l’attention renouvelée pour les clients et les problèmes d’administration courante qui sont au cœur de cette maman. Le message qu’elle lance aux présentes synthétise bien l’esprit de la soirée : «Il est important que mes filles me voient toujours indépendante, les problèmes de cœur ne doivent jamais représenter un problème financier». ›
tinyurl.com/39ll4jb

Media Partners for 2010-2011 Women leaders edition

Media Partners
 
In order to make the inspiringwo-men.eu platform and its events as widely known to entrepreneurs, SMEs and young people across Europe, we need to ensure that we deliver message at national, regional and local levels where people work, study and inform themselves. To this end, we are seeking print and/or online media interested in partnering with us.
 
In order to partner with the inspiringwo-men.eu platform your media should:
·                                 reach a significant number of readers,
·                                 have a range of communication channels available,
·                                 be relevant for the women leadership and entrepreneurship message
 
Media partnerships will be implemented in exchange for visibility (cross linking, ads).
 
If you are confident that your media meets these criteria and you are interested in working in partnership with the inspiringwo-men.eu platform, then we would like to hear from you.
 
For more information about supporting the inspiringwo-men.eu platform please contact: info@inspiringwo-men.eu   

City Magazine Luxembourg - Leadership values: Clara Moraru

Download file :


City Magazine Luxembourg.pdf 

Luxembourger Wort - Juni 2009

Download file :


DWort.pdf 

D'Wort - "Fête de la femme au City Concorde" - 13 Juni 2009

Download file :


dWort_13Juni2009.pdf 

Le Quotidien: "Portraits de femmes qui comptent"

Download file :


Le Quotidien_5juin2009_Portraits de femmes qui comptent.pdf 

Luxembourg féminin: "Pleins feux sur les femmes leaders"

Download file :


Luxembourg féminin_Pleins feux sur les femmes leaders.pdf

 

Made in Luxe - Businesswomen: "Femmes de l'ombre"

Download file :


Made in Luxe_Businesswomen_Femmes de l_ombre.pdf 

Merkur: "Leadership féminin au Grand-Duché de Luxembourg" - Sept 2009

Download file :


Merkur_Sept2009_Leadership féminin au Grand-Duché de Luxembourg.pdf 

Carrière 2009-2010: "Leadership féminin - Portaits de femmes dirigeantes"

Download file :


Carrière_2009-2010_Portaits de femmes dirigeantes.pdf

La Voix - 5th of June 2009

Download file :


La Voix 20090605 ClaraMoraru.pdf

Cercle Munster - Présentation du livre "Leadership féminin au Grand-Duché de Luxembourg"

Download file :


Cercle Munster August 2009.doc


copyright © 2010 Group Moraru Sàrl  |  Luxis.lu